Z mislimi (še) ni pri OI, se pa načrtno pripravlja nanje

Judoistka Tina Trstenjak si je z zmagoslavjem na veliki nagradi v Düsseldorfu spet okrepila samozavest.

Objavljeno
22. februar 2016 01.42
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Čeprav Tina Trstenjak ni bila povsem zadovoljna s svojimi borbami, ki jih je prikazala na judoistični veliki nagradi v Düsseldorfu (z nagradnim skladom 100.000 ameriških dolarjev), se je v soboto veselila nove zlate lovorike v kategoriji do 63 kilogramov. Z njo se je po decembrskem drugem mestu v Tokiu in petem pred dvema tednoma v Parizu vrnila na zmagovite tirnice.

Kakor judoisti radi rečejo, je bila tudi za Trstenjakovo tokrat – vsaj po izidu sodeč – najtežja prva borba. Varovanka Marjana Fabjana in Urške Žolnir jo je namreč v svojo korist odločila po zaslugi ene samcate kazni, ki jo je prejela Južnokorejka Seulgi Kim. Zato pa se je 25-letna Celjanka v drugem krogu bistveno manj namučila proti Kubanki Maricet Espinosa, saj jo je izločila z iponom (10:0).

V četrtfinalu ji je nato Hilde Drexler nudila precej večji odpor, za sedem let starejšo Avstrijko pa sta bili usodni dve kazni. Podobno se je razpletel tudi Tinin dvoboj z Mongolko Munhzajo Cedevsuren, lansko azijsko prvakinjo iz Kuvajta, v sklepnem obračunu pa je najboljšo borko na lestvici svetovne judoistične zveze (IJF) na nasprotni strani blazin pričakala Izraelka Alice Schlesinger, ki se bori za Veliko Britanijo.

Judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku je v velikem finalu potrdila svojo premoč, dve leti starejšo tekmico ujela v končni prijem in zmagala z iponom (10:0). Nove zlate lovorike je bila seveda zelo vesela. »Z zmago sem si spet okrepila svojo samozavest, za povrh sem z njo dobila spodbudo za trdo delo tudi v prihodnje,« je omenila Trstenjakova, potem ko je osvojila že 21. kolajno na turnirjih za svetovni pokal, od tega dvanajsto zlato.

Na vprašanje, ali je z mislimi že kaj pri poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer bo po vseh doseženih uspehih v ožjem krogu kandidatk za odličja, je odvrnila, da ne. »Se pa v klubu načrtno pripravljamo nanje,« je še povedala lanska svetovna prvakinja iz Astane.

Tinin podvig je včeraj v Düsseldorfu dopolnila njena klubska kolegica Ana Velenšek, ki je osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 78 kilogramov. Potem ko je bila v uvodnem krogu prosta, je v drugem premagala Portugalko Yahimo Ramirez (1:3 v kaznih). V četrtfinalu je 24-letna judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini potegnila krajšo proti Nizozemki Marhinde Verkerk (0:10) in se preselila v repešaž, v katerem se je borila veliko bolj prepričljivo. Najprej je z wazarijem odpravila Španko Marto Tort Merino (7:0), v obračunu za tretje mesto pa je z iponom ugnala še Britanko Natalie Powell (10:0).

Tako je Velenškova, svetovna podprvakinja iz Astane '15, osvojila že 19. kolajno v svetovnem pokalu, blizu nje pa je bil od Slovencev predvčerajšnjim tudi Rok Drakšič (do 73 kg), ki je po zmagah nad Nizozemcem Samom Van T Westendejem (10:0), Turkom Hasanom Vanlioglujem (10:0), Latvijcem Dmitrijsem Fedosejenkovsom (10:0) in Mongolcem Nyamom Ochirjem Sainjargalom (1:2 v kaznih) ter porazih z Južnokorejcem Changrimom Anom (0:10) in Gruzincem Lašo Šavdatuašvilijem (0:10) zasedel peto mesto.

Marjan Fabjan, glavni trener pri klubu Z'dežele Sankaku in selektor slovenske ženske reprezentance, je povedal, da so tudi v judu padci in vzponi. »Potem ko sta imeli Tina in Ana pred dvema tednoma v Parizu slab dan, sta tokrat predvsem po zaslugi taktičnih bojev dosegli lepi uvrstitvi,« je povedal strokovni direktor pri Judo zvezi Slovenije (JZS), ki je obžaloval, da v Düsseldorfu razen tekmovalcev iz njegovega kluba ni bilo drugih Slovencev. »Na takšnih tekmah je treba biti pač zraven,« je še poudaril Fabjan, za katerega ni počitka, kakor tudi ne za njegove izbrance. Naslednje tri dni bo namreč nad njimi bedel na močnih mednarodnih pripravah v Kölnu, kjer bodo najboljši slovenski judoisti s Trstenjakovo na čelu pilili formo za prihajajoče izzive.