Z mladinskih OI z rekordno bero kolajn

Slovenska reprezentanca je z mladinskih olimpijskih iger v Nanjingu domov prinesla 8 odličij.

Objavljeno
28. avgust 2014 15.19
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Nanjing - Slovenska reprezentanca se je zadnjih enajst dni mudila na Kitajskem, kjer je uspešno nastopala na mladinskih olimpijskih igrah in domov prinesla osem kolajn, od tega dve zlati, dve srebrni in tri bronaste.
Bera odličij s pravkar končanih iger je za Slovenijo tudi rekordna, v Nanjingu pa so slovenski mladi športniki in športnice zbrali enkrat več kolajn kot pred štirimi leti v Singapurju.

»Tekmovalni uspeh slovenske mladinske reprezentance je izjemen. Niti približno si nismo predstavljali, da bo takšna bera kolajn. Treba je izpostaviti tudi ostale, ki so bili v položaju za najvišja mesta, v finalih, in so dosegli osebne rekorde. Športniki so pokazali, da znajo izkoristiti svoje potenciale in se boriti proti najboljšim,« je uvodno oceno pravkar zaključenih iger podal vodja reprezentance Borut Kolarič.

Najžlahtnejša odličja so domov prinesli mladi rokometaši ter kajakaš Anže Urankar, srebrna sta bila košarkarja Ela Mičunović (v metanju trojk) in Žiga Lah (v zabijanju), z bronom pa se v domovino vračajo plavalka Nastja Govejšek, atletinja Leda Krošelj in judoistka Maruša Štangar, ki je bila tretja na posamični in ekipni tekmi.

Poleg izjemnih rezultatskih uspehov slovenskih športnikov so Kolariča zadovoljili tudi kitajski organizatorji iger, ki so v projekt vložili veliko truda. Olimpijska vas in prizorišča so bila moderna, na vsakem koraku so bili na voljo prostovoljci, različne maskote pa so še dodatno popestrile dogajanje.

»Splošna ocena organizatorja je pozitivna. Tekmovanja so potekala odlično. Izpeljana je bila vrsta tekem v težavnih pogojih, od vročine do dežja. Transportna logistika pri takem številu športnikov je zelo zahtevna. Kot so mi povedali trenerji, pri tem ni bilo nobenih težav. To je najpomembnejši del tekmovanja - da poteka utečeno, da športniki pridejo pravočasno na prizorišče in se pravočasno pripravijo,« je za STA poudaril Kolarič in pohvalil tudi kulturno-izobraževalni del iger, ki je ponujal številne aktivnosti, prek katerih so športniki spoznali, da pri olimpijskih igrah ne gre zgolj za tekmovanje, temveč precej več.