Z novo mojstrovino utišali svetovne prvake

Odbojka: Slovenci še drugič zapored v četrtfinalu, potem ko niso gostiteljem oddali niti niza. Danes že drugič z Rusijo.

Objavljeno
31. avgust 2017 01.05
Janez Porenta, poročevalec
Janez Porenta, poročevalec
Krakov – Slovenski odbojkarji so še na drugem zaporednem EP izločili svetovne prvake Poljake. Predlani so bili v Sofiji s 3:2 boljši v četrtfinalu, tokrat kar na tekmečevem parketu brez izgubljenega niza že stopničko prej – v repešažu. Toda časa za proslavljanje niso imeli veliko, že danes, predvidoma ob 17.30, jim bodo že drugič na prvenstvu nasproti stali Rusi.

Samostojna prirediteljica EP se je nazadnje šampionske lovorike veselila pred natanko dvema desetletjema (Nizozemska), sogostiteljica pa leta 2005 (Italija). To je bila klavrna popotnica za Poljake, ki so morali sinoči že tretjič na zadnjih štirih EP v repešaž, pred tem so bili po enkrat uspešni (leta 2011 proti Češki) in neuspešni (dve leti pozneje proti Bolgariji). Svetovni prvaki, ki so v torek v Krakov pripotovali iz skoraj 600 km oddaljenega Gdanska, niso smeli izgubiti, skoraj 9000-glava množica fanatičnih privržencev na razmeroma polnih tribunah Tauron Arene je zahtevala izključno zmago in vstopnico za četrtfinalni derbi z Rusijo.

Poljski navijači so ulice in nakupovalno središče v bližini dvorane preplavili že zgodaj popoldne, tisoč pa jih je bilo na svojih mestih že ob začetku popoldanskega dvoboja Bolgarov in Fincev, ki so kljub uspešnemu uvodu potegnili kratko (1:3). Na preteklo statistiko se resda ne gre zanašati, a ena podrobnost je bila še posebej pomenljiva: v zadnjih desetih slovenskih dvobojih na EP je zmagala tista ekipa, ki je bila uspešnejša v uvodnem nizu. Tudi zato so se v našem taboru pred tekmo strinjali, da bo veliko odvisno že od razpleta prvega dela. Taktični načrt selektorja Slobodana Kovača je bil jasen: »Bartosz Kurek slabše sprejema začetne udarce, zato bomo – vsaj s plavajočim servisom – pritisnili nanj in skušali tako tekmece oddaljiti od mreže. V tem primeru kot glavni napadalec ostane Michal Kubiak.«

Poljaki so na parket na ogrevanje pritekli že uro pred štartom tekme in bili deležni huronske dobrodošlice (prisrčnega aplavza pa tudi Slovenci). Evropski podprvaki so upali, da peklensko vzdušje pomlajenih nasprotnikov ne bo poneslo, temveč bo nanje ustvarilo dodaten pritisk. In res ga je. Po udobnem začetnem vodstvu treh točk (9:6) je njihova pobuda začela plahneti, Kovačeva četa jih je hitro ujela in se jih kot klop držala do končnice. Svetovni prvaki so še vodili z 21:20, temelj slovenskega zasuka pa je postavil Alen Pajenk z uspešnim blokom, ki je gostitelje strl, v igro jih nista mogla vrniti niti dva zaporedna polminutna odmora Ferdinanda di Giorgija.

V prvem nizu so bili Slovenci suvereni predvsem v napadu, saj so bili kar 57-odstotno učinkoviti, domača vrsta zgolj 40-odstotno. Uvodno poletno igro in zagon so naši fantje ponesli tudi v drugi niz, v katerem so bili v vodstvu od prve do zadnje točke. Z asom Alena Šketa so pobegnili že za štiri točke (14:10), Poljaki so porabili ogromno energije, da so jih ujeli na 15. točki, nato pa se je tehtnica še enkrat – tokrat dokončno – nagnila na slovensko stran. Ob desetminutnem odmoru je domača izbrana vrsta izgledala obupana in vdana v usodo, tudi tribune so čudežno onemele. Kovačevi izbranci so za četrtfinale potrebovali le še niz potrditve.

V njem so morali tudi skozi trenutke negotovosti, ko so tekmeci vodili točko ali dve. A ko je po zaostanku z 10:11 k začetnemu udarcu stopil eden najboljših mož na parketu Pajenk, je njegova zasedba vpisala kar šest točk zapovrstjo in zmagovalec je bil odločen. Branilce predlanskega srebra zdaj v četrtfinalu spet čakajo Rusi, pred katerimi so v skupinskem delu pokleknili z 0:3, a v vseh nizih šele v napetih končnicah. Priložnost za maščevanje ne bi mogla biti boljša ...

Alen Pajenk, bloker Slovenije: »Razplet vendarle ni bil tako enostaven, kot kaže rezultat. Boriti smo se morali za vsako žogo, tekmec je verjetno pričakoval, da bomo pokleknili pod pritiskom polnih tribun, a nismo. Igrali smo lahkotno, se zabavali in šli na vso moč. Rusi? Videli smo že, da jim lahko pariramo, skušali bomo ponoviti igro iz repešaža.«