Z novo vlado računajo na večjo veljavo

Koalicijski izzivi: OKS zadovoljen z vsebinskim predlogom mandatarja Mira Cerarja. Tomo Levovnik za aktivnejšo politiko.

Objavljeno
26. avgust 2014 11.15
Planica - skakalnice 29.maja 2014
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Četudi je športu namenjen sorazmerno majhen delež v osnutku koalicijske pogodbe, vsebinski predlogi pa niso močno konkretni, so naši sogovorniki previdno zadovoljni s predlogom, ki ga je ponudil mandatar za sestavo nove vlade Miro Cerar. Kakšen bo položaj športa v novem obdobju, bo razkril šele čas.

Slovenska športna družina pričakuje, da bo nova vlada vzpostavila še bolj aktivno športno politiko kot prejšnje vlade. Ne nazadnje tudi Miro Cerar ml. prihaja iz športne družine, njegov oče je olimpionik najvišje ravni in pomemben formalni ambasador Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). V zadnjem predlogu osnutka koalicijske pogodbe je šport obravnavan na polovici ene strani v formatu MS-word (pogodba ima okoli 60 strani), v predlogu pa resda ni konkretnih rešitev oziroma izboljšav v športu, več je optimističnih in všečnih besed.

»Koalicijski partnerji se zavedamo, da šport s svojo družbeno, vzgojno in socialno vlogo pomeni enega od temeljnih gradnikov nacionalne identitete in s tem pomembno vsebino širšega javnega interesa države. Zaradi množice družbenih vlog, ki jih ima šport, je nujna natančna in usklajena koordinacija vseh področij z namenom ustreznega razvoja, podpore in spodbujanja športnih aktivnosti kot sestavnih delov javnega interesa,« je med drugim zapisano v osnutku koalicijske pogodbe. Morebitna nova vlada je v osnutku predstavila ukrepe, s katerimi naj bi povečala veljavo športa v slovenski družbi, četudi gre za bolj ali manj splošne cilje in ukrepe, ne toliko za konkretne ali izvedbene naloge.

Dostopnost vseh do športne infrastrukture

»Iz predlaganega smo razbrali, da so stranke, ki so sestavile osnutek, seznanjene s trenutnim položajem v športu in tudi vedo, da je bil pred kratkim sprejet Nacionalni program športa v RS (NPŠ) ter da je v postopku tudi sprejetje izvedbenega načrta. Z veseljem podpiramo tudi 3. točko ukrepov nove vlade. Resda tudi zadnji NPŠ govori o tem področju, toda nič ni narobe, če to omenja tudi nova vlada. Omenjena infrastrukturna merila je namreč treba sprejeti čim prej in s tem omogočiti čim večjo dostopnost vseh do športne infrastrukture,« so na naše vprašanje, kako ocenjujejo osnutek koalicijske pogodbe, odgovorili iz OKS. Pri tem so izrazili zadovoljstvo in pričakovanje, da bo šport dobil večjo veljavo kot do zdaj. »Tako imenovano 'super ministrstvo' se očitno razdružuje, spet naj bi šlo le za ministrstvo za šolstvo in šport, kar je po našem mnenju dobro za šport. Če bo seveda ostalo pri tem,« so prepričani v krovni hiši športa.

Tomo Levovnik, dolgoletni športni funkcionar in dober poznavalec športne politike, se je strinjal, da je osnutek koalicijske pogodbe »načelno dober«, toda za pravi odgovor bo treba počakati na izvedbo in konkretne poteze morebitne nove vlade. »V športu je treba voditi aktivnejšo politiko kot do zdaj. Sistemsko je treba urediti status otrok in mladine v športu, na področju množičnega športa pa se aktivno lotiti projektov, da bi čim več otrokom omogočili brezplačno športno vzgojo. Že v programih in ciljih je treba tudi numerično opredeliti, kako bomo izboljšali ta čas preslabo telesno pripravljenost otrok in mladine. Drugo področje je vrhunski šport. Treba se bo konkretno in numerično odločiti, kako podpreti posamezne panoge v zaostrenih ekonomskih razmerah. Prav tako se morajo vodilni odločiti, ali bomo imeli le centra Planico in Stožice ali pa bomo reševali tudi druga, torej manjša regijska središča. Ta problem lahko samostojno reši le nogomet, druge bo morala sistemsko rešiti vlada. Šport ne obstaja le v dneh po vrhunskem rezultatu, ampak tudi veliko prej in potem. Ko propade dolgoletni vrhunski klub, se to zdi vsakomur logično, a ne bi smelo biti tako,« je prepričan Levovnik.

☞Delov sklep

Glede na že sprejete dokumente, napovedano spremembo zakona o športu (ZSpo) iz leta 1998 in dejstvo, da bo na oblasti ostala podobna politična opcija kot do zdaj, se zdi realno, da bo ostala veljavna tudi športna politika zadnjih let in da večjih sprememb v športu ne gre pričakovati. Tako bo najmanj do decembra, ko bo svojega naslednika dobil Janez Kocijančič, dolgoletni prvi človek OKS.