Z zmago bo polfinale blizu

Slovenski odbojkarji bodo kvalifikacije za OI v Sofiji danes (19.45) začeli z gostitelji.

Objavljeno
08. maj 2012 16.47
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana - O bolgarski reprezentanci, ki bo danes (19.45) na turnirju olimpijskih kvalifikacij v Sofiji prvi tekmec slovenskih odbojkarjev, ni vredno izgubljati besed. Bron z EP pred tremi leti in s SP leta 2006, peto mesto v lanski svetovni ligi in 9. mesto na svetovni jakostni lestvici potrjujejo moč uvodnega tekmeca čete Veselina Vukovića na tem turnirju.

Prvi zvezdnik Bolgarov je brez dvoma eden najboljših sprejemalcev na stari celini, član trentina, nekdanjega zmagovalca lige prvakov, Matej Kazijski. »Pred nami so trije izredno pomembni dvoboji in, upam, tudi polfinale in finale. Čeprav se bliža svetovna liga, so vse naše misli zaenkrat osredotočene zgolj na ta kvalifikacijski turnir. Ključna bo trenutna pripravljenost ekip in njihova tehnična podkovanost. Pričakujem predvsem polno dvorano in huronsko navijanje naših privržencev, ki nam bo dalo dodaten zagon za pomembne zmage. Jasno vidim pot do Londona in številne ovire na njej, naša naloga je, da jih uspešno preskočimo,« je strnil 27-letni Kazijski. Bolgarski selektor Radostin Stojčev, sicer tudi trener Trentina, ima nekaj težav s poškodbami (bloker Viktor Josifov, libero Martin Božilov in sprejemalec Todor Aleksijev), v napovedih pred turnirjem pa je skrivnosten: »Za vse naše tekmece pripravljam veliko presenečenje, ki ga pred začetkom ne želim razkriti.«

Presenečenje naj bi bil nastop Josifova, ki je bil sprva izločen iz kadra za olimpijske kvalifikacije, saj je dolgo okreval po trebušni operaciji. Po nekaj prijateljskih tekmah z Iranom in Avstralijo so se gostitelji kvalifikacijskega turnirja v generalki konec tedna dvakrat udarili še s Slovaki, ki se tudi potegujejo za vstopnico za London, in po enkrat zmagali (3:0) in izgubili (0:3), točke pa so prispevali: Kazijski 33, Aleksijev in Sokolov po 19, V. Nikolov 10, Todorov, N. Nikolov in Josifov po 8, Gadžanov 5, Penčev in Žekov po 3, Skrimov 2. V današnji postavi ne bo le blokerja Gadžanova, zraven bosta še libero Salparov in drugi podajalec G. Bratojev. Kar sedem igralcev si je v zadnji sezoni kruh služilo v »serie A«, dva v Rusiji, eden v Franciji in le dva na domačih parketih.

Tudi v slovenskem taboru o današnjem tekmecu govorijo v presežnikih, a se v isti sapi zavedajo, da nepremagljive zasedbe na turnirju ne bo. »Nekoliko nam gre na roke tudi dejstvo, da se z neposrednim tekmecem za drugo mesto in polfinale merimo že prvi dan, saj so uvodni dvoboji vselej negotovi, reprezentance namreč na mizo še ne zmečejo vseh kart. Nasproti nam bo sicer stala izkušena zasedba, ki bo nastopila v polni postavi, tudi z zvezdniki Kazijskim, Nikolovom in Žekovom. Bolgari imajo izjemen bazen igralcev, iz katerega je selektor izbral najboljše, na pripravah so trenirali s kar dvema ločenima ekipama in 24 kandidati,« je moč današnjega nasprotnika ocenil Tine Sattler, pomočnik slovenskega selektorja Veselina Vukovića.