Z dvema zmagovalcema, a brez Prevca

Smučarski skoki: V Hakubi konec tedna dve tekmi za veliko nagrado FIS.

Objavljeno
26. avgust 2016 09.44
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Po tritedenskem premoru se bo skakalna velika nagrada Mednarodne smučarske zveze (FIS) nadaljevala v Hakubi, kjer bodo danes – če bo seveda na štartnem seznamu več kot 50 tekmovalcev – kvalifikacije za jutrišnjo preizkušnjo (11.30). V noči na nedeljo (po srednjeevropskem času od 3.00 naprej) bo na sporedu še druga posamična tekma na veliki Olimpijski napravi iz leta 1998.

Ker izpušča prireditve, na katere je treba z letalom, v našem moštvu tokrat ni Petra Prevca, ki je sicer kot šesti ta čas najvišje uvrščeni slovenski skakalec v poletnem »svetovnem pokalu«, zato pa sta v ekipi že dva zmagovalca Hakube. Jernej Damjan je tam na najvišjo stopnico odra za najboljše skočil pred tremi leti, ko si je prvo mesto delil z domačim šampionom Noriakijem Kasaijem, Robertu Kranjcu pa je ta podvig uspel konec avgusta leta 2009.

Najizkušenejša slovenska reprezentanta se lahko poleg tega v Hakubi pohvalita še z nekaj uvrstitvami med najboljšo trojico. Tako si je Damjan predlani, ko je zablestel s skupno zmago v veliki nagradi FIS, v tem japonskem prizorišču priskakal drugo in tretje mesto, Kranjec pa je moral pred letom dni na prvi tekmi za pičle 0,7 točke premoč priznati zgolj Nemcu Michaelu Neumayerju. Tudi na drugi lanski preizkušnji, ki jo je dobil domači matador Kento Sakujama, je bil »leteči Kranjčan« s petim mestom najboljši Slovenec.

Ob Damjanu in Kranjcu so pod vodstvom Nejca Franka, pomočnika glavnega trenerja Gorana Janusa, proti deželi vzhajajočega sonca odleteli še Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek in Anže Semenič.

»Če sodim po skokih, ki so jih fantje kazali na zadnjih treningih v Planici, je naša ekipa na višji ravni kot lani v tem obdobju, težko pa rečem, kaj si lahko obetamo od Hakube. Skakalnici se namreč precej razlikujeta med seboj,« je pojasnil Frank in izrazil zaskrbljenost, da bi utegnilo razplet tekem na veliki Olimpijski napravi (HS-131) krojiti slabo vreme; za Hakubo so namreč ta konec tedna napovedani močni nalivi.

Kar zadeva uvrstitve, si 29-letni trener z Blejske Dobrave predvsem želi, da bi osvojili kar največ točk in na ta način utrdili svoje položaje med najboljšo petinpetdeseterico na jakostni lestvici FIS. Da bi bili lahko potem pozimi mirni glede kvot, si je pred odhodom na Japonsko zaželel Frank.