Za klene, zdrave in pametne

Organizatorji tradicionalne kolesarske prireditve Maraton Franja so prejeli že približno 4000 prijav.

Objavljeno
19. maj 2015 23.41
Podpis pogodbe med jožetom Mermalom - BTC in Aleksom Štakulom - Klub Rog na TK Maratona Franje. Sourtanovitelj maratona Tone Fornezzi. V Ljubljani 19.5.2015
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Projekt Maraton Franja je zgled in spodbuda za zgodbo o uspehu. Kolesarska družina je vsako leto večja. Letošnji proračun je za pet odstotkov višji od lanskega, v številno družbo pokroviteljev je pridobila še štiri nove člane, postregla bo z novo traso kronometra (Ljubljana–Domžale) ... Slab mesec pred prireditvijo se število prijavljenih suče okrog 4000.

Alfa in omega MF Gorazd Penko si vsako leto zastavi nov izziv. Lani je dva meseca po Franji z odliko izpeljal še finale svetovnega prvenstva za amaterje, letos žanje sadove uspešnega dela z žensko kolesarsko ekipo, ki je nastala v sodelovanju z BTC City, glavnim pokroviteljem, s katerim je MF dosegla višave. Julija bo namreč Ljubljana dva tekmovalna dneva gostila rožnati Giro. »Štart bo prvič v zgodovini zunaj Italije, kar je velik dosežek. Dekleta gredo letos tudi na prestižni Tour de France, povabljena so bila še v Španijo na Vuelto,« je kipel od ponosa Jože Mermal, predsednik uprave BTC City, ki je s kolesarskim društvom Rog, prirediteljem Franje, včeraj podaljšal sodelovanje za štiri leta.

Penko je projekt Franja, za katerega živi z dušo in srcem, označil za čustveni in stresni dogodek, ki ne pozna šablonskih priprav. Prvi dan MF bodo prireditelji bedeli nad kronometrom, ki bo vodil iz Ljubljane v Domžale. Roko nad to nalogo je vse leto držal Marko Polanc, oče novega etapnega zmagovalca na prestižnem Giru, Jana Polanca. »Zaradi nove trase bo letos še enkrat več osebja na progi. V treh dneh bo v delovni ekipi 1800 ljudi. Veseli nas, da se bo kronometra udeležilo 31 profesionalk, kar je dvakrat več kot lani. Vožnja na čas bo štela tudi za državno prvenstvo v vseh kategorijah,« je povedal Penko.

Sobota bo namenjena otrokom, šolarjem in družinam (prireditelji želijo v prihodnjem letu traso speljati prav tako do Domžal), vrhunec pa je rezerviran za nedeljo, ko bosta na sporedu mali in veliki maraton. »MF je za klene, zdrave, pametne in čvrste kolesarje. Čeprav pelje mimo bolnice Franje, ni za paciente,« se je pošalil idejni oče Franje Tone Fornezzi-Tof, ki je direktorja tekmovanja Penka pooblastil, da maraton obdrži ime tudi po njegovi smrti. Z Zvonetom Zanoškarjem, s katerim sta pred 34 leti štartala s projektom, sta se namreč dogovorila, da bo maraton nosil ime Franja, dokler bosta živa.

Ljubitelji kolesarstva se bodo na veliki in mali maraton podali prej kot v minulih letih. Prav v nedeljo se v Stožicah namreč obeta nogometni spektakel, kvalifikacije za evropsko prvenstvo med Slovenijo in Anglijo. »Štart bo izjemoma ob 8. uri in ob 9.30. Maraton bomo mimo Stožic končali do 16. ure,« je odločitev pojasnil Penko.