Za konec sezone domov iz Rusije z mešanimi občutki

16. SP v plavanju: selektorja razveselila Dugonjićev evropski rekord in dosežek Anje Klinar. Kako bo s sredstvi na PZS?

Objavljeno
11. avgust 2015 01.19
Na sliki Miha Potočnik. Trening plavalca Damirja Dugonjiča na Ravnah na Koroškem, 14. julija 2015
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kazan – Dolge sezone je za večino plavalcev konec, le pred nekaterimi sta nadaljevanje bivanja v Rusiji z moskovsko preizkušnjo za svetovni pokal in konec meseca nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu. Miha Potočnik, selektor slovenske izbrane vrste, je Kazan zapustil z mešanimi občutki: ne preveč razočaran, četudi ve, da bi bila bera našega plavanja tu lahko vidnejša.

Pogled k najvišjim mestom ne razkriva slovenske navzočnosti, kar seveda glede na bazo in vložek nikakor ne preseneča, a obenem bi bilo lepo, ko bi v našem plavanju le prekinili morečo sušo 33 let brez kolajne na svetovnih prvenstvih poletne sezone. Resda se je med elitno osmerico preizkusil le Damir Dugonjić na 50 m prsno.

»Prav Dugonjićevo navzočnost, toda predvsem z njegovim odličnim plavanjem v predtekmovanju in takrat evropskim rekordom, si bom najprej ohranil v lepem spominu, ko se bom oziral k dosežkom naših reprezentantov na tem svetovnem prvenstvu,« je ob sklepnem kazanskem srečanju s slovenskimi poročevalci poudaril selektor. A po skupni oceni ga Korošec, nesporno vodilni slovenski plavalec, ni mogel povsem navdušiti, saj na 100 m prsno, resda z doseženo olimpijsko normo, ni ujel niti polfinalnega nastopa, na 50 m pa je bil v omenjenem predtekmovanju krepko hitrejši kot nato dan pozneje med elitno osmerico …

Kakorkoli, v primerjavi s prejšnjim prvenstvom pred dvema letoma v Barceloni Dugonjićeva in sploh skupna slovenska bera razgrinja eno finalno uvrstitev manj. Takrat sta barve našega plavanja branila le dva, ob omenjenem reprezentantu še njegova ravenska klubska kolegica Tjaša Oder, zdaj se je v vodi montažnega bazena Arene Kazan, sodobnega štadiona za nogometno SP 2018, preizkusilo 10 slovenskih reprezentantov. Pred njimi je še v maratonskem plavanju v reki Kazanki nase opozorila Špela Perše.

Edini slovenski finalist Dugonjić je tako zapustil Rusijo s 5. in 17. mestom, skupna bera Anje Klinar (9., 10. in 10.) ter z olimpijsko normo A v treh disciplinah je vidnejša, lepotna napaka pripada le spoznanju, da je ni bilo v popoldanskem sporedu med najboljšo osmerico. »Zdaj je pred njo dober temelj za novo olimpijsko sezono, seveda naju čaka obilo dela,« je omenil Potočnik, sicer tudi plavalkin klubski trener. Za dosežen čas ob zadnjem nastopu na 400 m mešano jo je pohvalil, a se tudi realno ozrl h konkurenci: »Res je Anja napredovala, a korak navzgor so storile tudi druge plavalke. Zdaj je seveda pomembno nadaljevati po poti navzgor in se izogniti kakšnim padcem, ki so ji v preteklosti kdaj že prekrižali načrte.«

V skupni oceni reprezentančnega nastopa je omenil predvsem mešane občutke, s katerimi zapušča to prvenstvo, podčrtal nekaj nastopov, poleg omenjenih Anjinih in Dugonjićevega za evropski rekord tudi vzpon Gaje Natlačen, lepo tekmo Roberta Žbogarja na 100 m delfin, potem ko na 200 ni uresničil pričakovanj, obete v prihodnosti Martina Baua. Padec Tjaše Oder nikakor ni bil nepričakovan (»Razveselila me je njena odločitev o napovedani vrnitvi na Ravne in očitno resnih ciljih za pot na OI.«), Tjaši Vozel je drugo leto zapored – tako kot lani na EP v Berlinu – spodletelo na osrednji tekmi poletja, Tanja Šmid je nastopila solidno, Nastja Govejšek v Kazanu očitno ni bila na najvišji ravni tekmovalne pripravljenosti. Peter John Stevens se vzpenja, a tu je nastopil le v neolimpijski disciplini 50 m prsno, v kateri se bo kot edini slovenski udeleženec prihajajoče tekme svetovnega pokala preizkusil v Moskvi.

Potočnik sicer za naslednji veliki postaji na poti k olimpijskim igram, decembrsko EP v 25-metrskem bazenu v Izraelu in majsko prvenstvo poletne sezone v Londonu, napoveduje navzočnost kazanskega jedra naših plavalcev. Pred njimi so sicer trikratne višinske priprave v Španiji, ZDA in Franciji. »Sklepnih priprav mi v proračunu zveze še niso potrdili, na splošno pa upam, da bo delo članov izvršnega odbora v prihodnje bolj vidno, saj sem prepričan, da bi s svojimi sposobnostmi lahko zagotovili več sredstev kot doslej,« je še opozoril. Naključnih uspehov je v panogi, s katero se ukvarjajo po vsem svetu, iz leta v manj. Sleherni nastop v finalu je sad izjemnega truda v bazenu in ob njem.