Za nadaljevanje niza bi bil potreben čudež

Atletika: Vladimir Kevo tokrat na olimpijskih igrah v novi vlogi. V Riu s tremi južnoameriškimi tekmovalci.

Objavljeno
29. julij 2016 03.21
Kitajska.Peking.18.08.2008.Primoz Kozmus in Vladimir Kevo.Foto:Matej Druznik/DELO
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Primož Kozmus in Jolanda Čeplak sta na zadnjih treh olimpijskih igrah Sloveniji zagotovila sveženj atletskih kolajn. Da bi se ta niz nadaljeval, bi bil v Rio de Janeiru potreben čudež, pravi predsednik strokovnega sveta pri AZS Vladimir Kevo. Slednji bo vodja atletske ekipe, na OI bo imel tudi tri »svoje« tekmovalce, ki pa niso Slovenci.

Keva na nedavnem evropskem prvenstvu v Amsterdamu ni bilo, z izkupičkom je seveda izjemno zadovoljen, utvar pa si ne dela. »Z napovedanim številom finalov sem približno zadel, Veronika Domjan je pač tu poskrbela za lepo presenečenje, kolajna pa je bila 'cukrček'. A kakovost bo treba potrjevati na svetovni ravni, ne gre pa spregledati niti dveh pomembnih stvari, povezanih z EP. Da je to olimpijsko leto in da niso smeli nastopiti Rusi, to je dejstvo in od tega ne smemo bežati,« pravi Kevo in dodaja, da bodo olimpijske igre seveda povsem druga zgodba.

»Tu bo prišla kruta realnost za šprinterje, polfinale bo super uvrstitev, v tehničnih disciplinah pa se bodo morali naši atleti močno potruditi za finale. Dva sta realna, kandidati pa so Robert Renner, Martina Ratej, Tina Šutej in Maruša Černjul. Od kolajne smo realno zelo daleč, je pa Renner pokazal, da je za velike tekme, je v širšem vrhu, je naš najmočnejši člen, najbolj stabilen,« ocenjuje Kevo, ki bo šel četrtič na OI, petič bo imel na igrah svoje tekmovalce. Trikrat je bil to Primož Kozmus, nazadnje v Londonu Barbara Špiler, ki za Rio ni izpolnila norme, zdaj pa bodo to brazilski metalec kladiva Wagner Domingos, ter venezuelski metalka kladiva Rosa Rodriguez in metalka krogle Ahymara Espinoza. Od slednje pričakuje najmanj, preostala naj bi se potegovala za finale.

»Resda bom tokrat na igrah v drugi vlogi, a z njimi bo ostal tudi tekmovalen naboj. Seveda bom v prvi vrsti vodja slovenske ekipe, prepričan pa sem, da bom našel tudi čas za svoje tri varovance,« pravi režiser največjih slovenskih uspehov (s Kozmusom), ki bo z našimi atleti zamudil tako slovesnost ob odprtju kot ob koncu iger. Slovenska reprezentanca bo namreč v São Paulo pripotovala prav v petek (atletska tekmovanja so vrhunec drugega dela iger), odpotovala pa zadnji dan OI. V olimpijsko vas se bodo atleti odpravili v dveh skupinah, prva 9., druga 13. avgusta. »Glede na izkušnje bi rekel, da je bolje, da smo zunaj olimpijske vasi, saj gre tu za nenehno podžiganje strasti,« pravi Kevo. Na igrah bo sicer nastopilo deset naših atletov: Luka Janežič, Žan Rudolf, Robert Renner, Maja Mihalinec, Sabina Veit, Daneja Grandovec, Maruša Černjul, Tina Šutej, Martina Ratej in brez potrjene norme OKS Tone Kosmač, medtem ko je morala Maruša Mišmaš nastop odpovedati zaradi poškodbe.

In kako komentira slovenski vodja stroke izključitev ruskih atletov iz iger, kar nam je sicer napovedal že pred časom, tako da ga takšen razplet ni presenetil? »Vsekakor je to zelo pogumna poteza, zdaj pa bo treba nadaljevati in iti v vse pore, doping je treba povsem izkoreniniti. Šport mora imeti nekaj od tega na dolgi rok. Menim pa, da Rusi še zdaleč niso edini grešniki, o sistematičnem dopingu se je govorilo v povezavi s Kenijo in Jamajko, v Turčiji so se pred dvema letoma dogajale zelo nenavadne stvari. Dela je še veliko,« pravi Kevo o ruski aferi, s katero je lahko tudi nekaj naših tekmovalk prečrtalo kakšno tekmico. Šutejeva denimo v skoku s palico veliko Jeleno Isinbajevo, Černjulova v skoku v višino Svetlano Školino (bronasta z zadnjih iger in zlata s SP 2013), medtem ko sta olimpijska prvakinja iz Londona in tretja iz Pekinga v skoku v višino Ana Čičerova ter olimpijska podprvakinja iz Pekinga v metu kopja (tu bo tekmovala Ratejeva) Marija Abakumova med tistimi atleti, katerih vzorci z OI v Pekingu 2008 so po vnovičnem testiranju letos pokazali vsebnost nedovoljenih poživil. Čičerove in Abakumove tako v nobenem primeru ne bi bilo v Riu.