Za pravi derbi bi bil nujen drugačen Calcit

Odbojkarji ACH Volleyja pred četrtkovim nadaljevanjem lige prvakov že ujeli visok tekmovalni ritem.

Objavljeno
16. januar 2017 00.12
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Praznični odmor odbojkarjem ACH Volleyja, ki jih v četrtek v Stožicah čaka poslastica v ligi prvakov s poljskim Skra Belchatowom, ni porušil ritma. Da so ostro nabrušeni in željni novih zmag, so dokazali na stožiškem turnirju interlige z novima dvema zmagama, še posebej sladka je bila sobotna v slovenskem derbiju s Calcitom Volleyballom.

Ljubljančane sredi februarja čaka še zadnji turnir rednega dela interlige v Kašteli, na katerem jim bosta nasproti stala domača Mladost Ribola in zamejska Posojilnica Dob. Ne glede na razplet imajo oranžni zmaji mesto v najboljši četverici že zagotovljeno, saj po šestih odigranih dvobojih prepričljivo vodijo s petimi zmagami in enim porazom. Kamničani bi morali v preostalih štirih tekmah pobrati vse, kar bo na razpolago, če želijo podaljšati interligaško sezono. Osnovni načrt, na stožiškem turnirju doseči vsaj eno zmago v dveh obračunih, se jim je namreč izjalovil.

Od slovenskega derbija gledalci niso imeli veliko. Prvaki so svoj del opravili korektno, Kamničani pa se s spodbudno formo ta čas ne morejo pohvaliti. V napadu nimajo konstantno učinkovitega igralca, kar je bilo proti Ljubljančanom še posebej očitno, čeravno je bil sprejem primerljiv s tekmečevim. Zgolj 37-odstotna napadalna uspešnost v primerjavi z 59-odstotno pri ACH Volleyju je razlog, zakaj so bili vsi trije nizi odločeni že davno pred končnico. Tudi novi brazilski korektor Guilherme Maxson Pereira še ni pokazal presežka.

Trener ACH Volleyja Zoran Kedačič je imel dovolj razlogov za zadovoljstvo: »Ne glede na slabšo igro dan prej proti Slovakom je bil Calcit, kot vedno, vsega spoštovanja vreden nasprotnik, proti kateremu ima zmaga še dodaten čar. Turnir nam je izjemno koristil, veseli me, da po desetih dneh trde vadbe nismo porušili forme. Fantje so bili po premoru neverjetno motivirani, še dodatna spodbuda je prihajajoča liga prvakov v tej dvorani. Oba dvoboja turnirja smo odigrali na visoki ravni, zadovoljen sem.«

Bloker Diko Purič je našel prostor za napredek: »Kljub zmagi brez oddanega niza ne moremo biti povsem zadovoljni. Imeli smo rezerve pri začetnem udarcu in si privoščili preveč napak, kar moramo do dvoboja s Skra Belchatowom popraviti. Čaka nas še ligaška tekma s Triglavom (danes ob 18. uri v Stožicah), ki je ponavadi neugoden tekmec, zato se ga bomo lotili maksimalno zavzeto in poskusili zbrano igrati od prve točke.«

»Čeravno smo ostali brez osvojenega niza, smo igrali bolje kot dan poprej proti Nitri, predvsem smo popravili napadalno učinkovitost, kar pa je bilo še vedno premalo proti Ljubljančanom, ki so bili v tem segmentu več kot 20 odstotkov uspešnejši. Tekmec je znal zaključiti tudi sprejem na dva, tri metre, bil uspešen tudi na visoke žoge, mi pač ne. Hkrati je ACH Volley dobro držal blok in obrambo, nam pa ta čas manjka visok igralec, ki bi lahko 'prebijal'. Graditi moramo na napredku, ki je opazen, verjamem pa, da bomo igro še popravili,« ne meče puške v koruzo trener Calcita Gašper Ribič.