Za rdeči karton je zmogla le nasmeh

Judo: praznih rok tudi Bedžetijeva in Drakšič.

Objavljeno
27. avgust 2014 16.03
17.6.2012 Celje, Slovenija. Slovenski judoist Rok Dragsic med borbo z ruskim predstavnikom v finalu. Evropski pokal za clane in clanice v judu.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Čeljabinsk – Slovenski judoisti še naprej čakajo na prvo uvrstitev na jubilejnem 30. svetovnem prvenstvu v Rusiji. Včeraj sta brez njih ostala tudi Vlora Bedžeti (do 57 kg) in Rok Drakšič (do 73 kg), ki sta nastope v dvorani Traktor končala že v dopoldanskem delu tekmovanja.

Bedžetijeva, ki je v Čeljabinsk pripotovala kot branilka bronaste kolajne z lanskega SP, je bila v uvodnem krogu boljša od Kanadčanke Stefanie Tremblay (10:0), že v drugem pa je naletela na Brazilko Rafaelo Silvo, svetovno prvakinjo iz Ria de Janeira '13. Judoistki sta uprizorili taktično borbo, pri čemer sta se izogibali kakršnemukoli tveganju, sodnik pa jima je za neaktivnost neusmiljeno delil rumene kartone. Ko je 22-letna Celjanka, ki je konec leta 2011 iz Sankakuja prestopila k Olimpiji, dve minuti pred koncem prejela še rdečega, ki je avtomatično pomenil njen poraz z 0:10, pa se je le nasmehnila.

»Zalomilo se mi je že po drugi kazni, po kateri nisem izkoristila priložnosti, ki se mi je ponudila. Takrat bi morala tvegati in poskusiti vreči tekmico. Tako pa sem izgubila zbranost, prejela še dve kazni in izgubila,« je bila razočarana Bedžetijeva, ki se je s Silvo spoprijela sploh prvič. »Če bi se pomerili že kdaj prej, bi s trenerko Olgo Štirba zagotovo lažje skovali taktiko zanjo. Škoda, da mi jo je žreb namenil že tako zgodaj na SP, a kljub temu na vse skupaj gledam pozitivno. Iz tega poraza sem se nekaj naučila in naslednjič bom vsekakor previdnejša,« je izjavila judoistka Olimpije.

Drakšič je bil v uvodnem krogu prost, v drugem je poldrugo minuto pred koncem z iponom (10:0) premagal Ukrajinca Dmitroja Kaniveca, v tretjem pa je še minuto hitreje izločil Uzbekistanca Miralija Šaripova (10:0). Ko je zatem že kazalo, da bo 27-letni Grižan po uspehu na lanskem turnirju za veliko nagrado v Düsseldorfu dobil še drugi medsebojni dvoboj z Jertuganom Torenovom, je šest let mlajši Kazahstanec z metom presenetil Drakšiča in sodnika, ki je šele z zamikom prisodil predčasno zmago Torenovu.

»Storil sem napako, ker sem Jertuganu, ki se je dobro pripravil name, dovolil, da mi je prišel preblizu in me vrgel. Škoda, kajti počutil sem se zelo dobro,« je zamujeno priložnost za vidnejšo uvrstitev obžaloval Drakšič. Od Slovencev bo danes na SP nastopila le Tina Trstenjak (do 63 kg), ki se bo v uvodnem dvoboju spoprijela s premagljivo Američanko Hannah Martin. Mi. Š.