Za Rio 86 slovenskih kandidatov iz 17 panog

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je potrdil celostni projekt slovenskega nastopa na avgustovskih OI v Riu.

Objavljeno
29. marec 2016 18.01
J. P.
J. P.

Ljubljana - Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (IO OKS) je na seji potrdil celostni projekt slovenskega nastopa na avgustovskih olimpijskih igrah v Riu. IO bo reprezentanco imenoval 12. julija, med cilji pa je navedel osvojitev najmanj enega odličja in uvrstitev kolektivne panoge na igre, v ognju ostaja zgolj še moška rokometna reprezentanca. Trenutno je sicer na seznamu 86 kandidatov v 17 panogah, v OKS pa si želijo, da bi odprava še presegla doseženo pred štirimi leti v Londonu, obenem pa upajo, da bo že v Braziliji tekmovalo čim več mladih, ki bodo »dozoreli« šele na prihodnjih igrah leta 2020 v Tokiu. Stroški slovenske olimpijske odprave bodo predvidoma znašali 2,354 milijona evrov.

Obenem je IO potrdil predlog pristojnega ministrstva, da bo nadomestni član v upravnem odboru Slovenske protidopinške agencije (SLOADO) po odstopu Darka Repenška generalni direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj. Na seji so obavnavali poročilo o lanskem delu agencije: s programom testiranj - 166 so jih opravili na tekmovanjih, 63 izven njih - so zajeli zgolj 2,9 odstotka kategoriziranih športnikov pri nas, so pa v programe ozaveščanja o škodljivosti poživil vključili 3721 mladih obrazov, od tega 563 že vključenih v mladinske reprezentančne selekcije. Kot je pojasnil vodja SLOADO Jani Dvoršak, trenutno med našimi športniki potekajo trije postopki zaradi kršitve dopinških pravil, dva na Mednarodni kolesarski zvezi, eden pa v domovini.

Potekajo zaključne priprave na odprtje Olimpijskega izobraževalnega centra 15. aprila v ljubljanskem BTC Cityju, kjer se bo mudil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach. Ob njegovem obisku bo OKS predstavil slovensko opremo za Rio, Nemec pa bo tudi gost slovesne večerje, katere izkupiček bo namenjen Fundaciji za pomoč špotnikom iz socialno šibkih okolij. Lanskega aprila ustanovljena fundacija je na prvem razpisu razdelila skoraj 50.000 evrov; v kategoriji športnikov, starih med 14 in 18 let, je bilo izbanih 50 kandidatov, v kategoriji do 23 let pa še 25 za prejemanje štipendij.

Na seji so potrdili tudi strategijo delovanja OKS do leta 2023 in koprski Bonifiki za leto dni dodelili licenco za panožni olimpijski športni center. V petnajstih občinah se ukinjajo javni zavodi za šport, v številnih drugih pa tudi za polovico znižujejo sredstva za šport. Obravnavali so tudi predlog zakona o Fundaciji za financiranje športnih organizacij (FŠO) in Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki je trenutno v javni obravnavi. Po besedah podpredsednika OKS Janeza Sodržnika bodo ponovno uvedli mesto direktorja FŠO, postopek imenovanja članov sveta pa bo od pristojnega ministrstva v pretežni meri prevzel OKS. Njegova skupščina bo namreč s tajnim glasovanjem imenovala 13 od 17 članov sveta, končne potrditve bo opravil državni zbor.

Na seznamu še vedno tudi Tanja Šmid

Na najnovejšem seznamu kandidatov je torej 86 slovenskih športnic in športnikov iz 17 športov, največ - po 14 - rokometašev in atletov, 12 plavalcev, 9 judoistov in 8 kajakašev v slalomu na divjih vodah. Kandidati so razvrščeni v štiri razrede, v prvem jih je 30, v drugem 34, v tretjem devet in v četrtem trinajst. Na seznamu je še vedno tudi plavalka Tanja Šmid, proti kateri teče postopek zavoljo domnevne kršitve dopinških pravil.

»V prvem razredu so tisti, ki imajo največ možnosti za visoke uvrstitve, finale ali kolajno, v drugem so tisti, ki sežejo nekje do 16. oziroma 20. mesta, odvisno od panoge, v tretjem so obetavni mladi obrazi, v četrtem pa edini predstavniki posamezne panoge in imajo mednarodne kriterije ali tisti športniki z mednarodnimi kriteriji, ki še nimajo olimpijskega nastopa, vendar zavoljo starosti ne sodijo v tretjo kategorijo,« je pojasnil namestnik generalnega sekretarja OKS za šport Blaž Perko.

KANDIDATI ZA RIO

Atletika (14): Martina Ratej (1. razred), Luka Janežič, Robert Renner, Maja Mihalinec, Sabina Veit, Maruša Mišmaš, Žan Rudolf, Tina Šutej, Matija Muhar, Barbara Špiler, Marina Tomić (vsi 2), Jan Petrač (3), Anton Kosmač, Daneja Grandovec (oba 4).

Badminton (1): Iztok Utroša (4).

Športna gimnastika (1): Teja Belak (4).

Ritmična gimnastika (1): Špela Kratochwill (4).

Jadranje (3): Tina Mrak/Veronika Macarol, Vasilij Žbogar (oba 1).

Judo (9): Rok Drakšič, Tina Trstenjak, Anamari Velenšek (vsi 1), Matjaž Ceraj, Mihael Žgank, Vlora Beđeti (vsi 2), Adrian Gomboc, Andraž Jereb (oba 3), Matjaž Trbovc (4).

Kajak, slalom (8): Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Sašo Taljat/Luka Božič (vsi 1), Luka Božič, Simon Brus, Eva Terčelj, Urša Kragelj (vsi 2).

Kajak, mirne vode (2): Špela Ponomarenko (1), Jošt Zakrajšek (4).

Cestno kolesarstvo (6): štiri kvote moška cestna dirka (2), ena kvota moški kronometer (2), Polona Batagelj (4).

Gorsko kolesarstvo (1): Tanja Žakelj (1).

Namizni tenis (1): Bojan Tokič (2).

Plavanje (12): Damir Dugonjić, Anja Klinar (oba 1), Tanja Šmid*, Tjaša Vozel, Tjaša Oder, Martin Bau (vsi 2), Peter John Stevens, Gaja Natlačen, Nastja Govejšek, Špela Perše, Janja Šegel, Špela Bohinc, 800 m prosto (vsi 3).

Rokomet (14): reprezentanca (1).

Strelstvo (3): Boštjan Maček (1), Petra Dobravec, Rajmond Debevec (oba 2).

Tenis (5): Blaž Kavčič, Polona Hercog, Andreja Klepač/Katarina Srebotnik (vsi 2), Blaž Rola (4).

Triatlon (1): Mateja Šimic (2).

Veslanje (4): lahki dvojni dvojec, dve kvoti, enojec, dvojec ali dvojni dvojec, četverec ali dvojni četverec, dve kvoti (oba 4).