Za smučanje jim ni mar, zanima jih nogomet

ZOI 2022: Peking pričakovani zmagovalec. »Varna« izbira premagala naravno snežno kuliso.

Objavljeno
01. avgust 2015 00.32
M. F., šport
M. F., šport
Kuala Lumpur – Košarkarska legenda Jao Ming in kitajski športni minister Liu Peng sta skočila v zrak, ko je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach razkril gostitelja zimskih olimpijskih iger 2022. S 44:40 (eden on glasovalcev se je vzdržal) je Peking premagal Almaty in postal prvo mesto v zgodovini, ki bo po poletnih igrah (2008) gostilo še zimske.

Prvič v 42 letih se je zgodilo, da sta bila kandidata za zimske olimpijske igre le dva. Četverica evropskih prizorišč (Krakov, Lviv, Oslo in Stockholm) se je zaradi nestabilnih razmer odločila za umik.

Dvakrat so morali izvesti glasovanje v Kuala Lumpurju v Maleziji, kjer je MOK zasedal ves teden, saj se je po prvem glasovanju, ki je bilo elektronsko, izkazalo, da je tehnologija zatajila. Zmagovalca je tako določilo glasovanje na papirnatih lističih. Čeprav je bil rezultat tesen, je Peking – kljub pomanjkanju naravnega snega, velikim razdaljam med prizorišči, veliki onesnaženosti in protestom proti kršenju človekovih pravic – ves čas veljal za favorita dvoboja. Čudovito snežno idilo kazahstanskega gorovja Tien Šan, tekmovališča v radiju 30 km in obstoječo športno infrastrukturo v Almatyju je premagala kitajska politična in gospodarska stabilnost. Volivci so izbrali »varno« odločitev, z izbiro Kazahstana bi bilo tveganje preveliko.

»Almaty nikakor ni tvegana izbira, prej nasprotno. Smo fantastična priložnost, da dokažemo, kako uspešne igre lahko priredi manjše mesto,« se kazahstanski premier Karim Masimov ni strinjal z večinskim razmišljanjem v Maleziji. »Med člani MOK so krožile govorice, da bodo imeli miren spanec naslednjih sedem let, če ne bodo izbrali Almaty,« je komentiral politično igro, ki vse pogosteje premaga pristnost športnega bistva.

»Enako kot leta 2008, ko je Peking priredil poletne igre, nam je olimpijska družina zaupala še organizacijo zimskih. Verjame v našo obljubo, da bomo pripravili na športnike osredotočen, prepričljiv in ekonomičen dogodek, ki smo ga obljubili. Priredili bomo nepozabno kuliso ob vznožju Kitajskega zidu za vso olimpijsko družino, tekmovalce in gledalce, ki bodo povečali izjemen potencial za rast zimskih športov v naši državi, Aziji in po vsem svetu,« so v izjavi zapisali predstavniki pekinškega odbora. Kitajci, ki bodo v 21-milijonskem Pekingu razprostrli olimpijsko prizorišče na 160 km, se v kandidaturi niso mogli hvaliti z olimpijsko razglednico z zimsko idilo, zato so v svoji predstavitvi poiskali aduta tudi v tem, da bodo z organizacijo iger spodbudili 300 milijonov Kitajcev k udejstvovanju v športih na snegu in ledu.

Igre bodo potekale od 4. do 20. februarja 2022, otvoritveno slovesnost pa bodo izvedli v famoznem Ptičjem gnezdu, ki je očaral že med poletnimi igrami 2008. Ob veseli novici so Pekinžani v domovini praznovali, vendar ne tako glasno in množično kot takrat, kot so dobili poletne igre. »Nikomur ni mar za alpsko smučanje ali kakšen podoben šport. Všeč nam je nogomet,« so se odzivali Kitajci.

Na Twitterju imajo pekinške ZOI 2022 nekaj več kot 1500 sledilcev, na Facebooku jih spremlja približno 1300. Obe družabni omrežji sta na Kitajskem blokirani. Tudi to je eden od številnih izzivov za Kitajce, s katerimi se bodo morali – če ne prej – spoprijeti čez sedem let ...