Za Urnautom v Turčijo še Dejan Vinčič

Slovenski reprezentančni odbojkarski podajalec obljubil zvestobo moštvu Maliye Milli Piyango.

Objavljeno
07. junij 2013 17.45
*bsa* Nedelo Vincic
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

V teh dneh, ko slovenska moška izbrana vrsta v dvoboju s Hrvaško potrjuje nastop na septembrskem EP na Danskem in Poljskem, je okrog reprezentantov živahna tudi tržnica. Po Alenu Pajenku, Tinetu Urnautu, Alenu Šketu in Klemnu Čebulju bo jutri ime novega delodajalca (člana lige prvakov z zvenečim imenom na trenerski klopi) sporočil bloker Matevž Kamnik, že danes pa je gordijski vozel presekal podajalec Dejan Vinčič, ki bo po pol sezone dolgem premoru kariero nadaljeval v turškem prvoligašu Maliye Milli Piyango.

Vinčič se je po štirih sezonah v dresu ACH Volleyja pred začetkom prejšnje podal na prvo avanturo v tujino in podpisal pogodbo s poljskim velikanom Skra Belchatowom. Čeprav je bil angažiran kot pri podajalec, mu razvpiti trener Jacek Nawrocki zlepa ni dajal priložnosti za igro, prednost je ponujal dosti nižjemu in manj raznovrstnemu domačemu organizatorju Pawlu Woickemu. Velenjčanu, znanemu po svoji temperamentni naravi, je prekipelo in je sredi sezone prekinil zvestobo klubu, odtlej v klubskem dresu ni več aktivno igral, je pa nemoteno individualno treniral.

Da je še vedno vrhunsko pripravljen, zadnje tedne dokazuje tudi v reprezentančnem dresu, saj je odlično razigraval soigralce na kvalifikacijskem turnirju za SP v Ljubljani, v nedeljo pa tudi v prvem dvoboju dodatnih kvalifikacij za nastop na EP s Hrvaško v Kaštel Sućurcu, kjer pa si je privoščil tudi nespametno potezo, s ciničnim aplavzom (resda napačni) sodniški odločitvi si je prislužil rdeč karton, ki je v sodobni odbojki prava redkost. »Še dobro, da se je tekma razpletla, kot se je. Če bi se zasukala drugače, bi se živ požrl,« se je takoj po koncu obračuna za svojo potezo opravičil s soigralcem.

26-letni in za podajalca neverjetno visoki (202 cm) Dejan Vinčič je športno pot začel leta 2004 pri Šoštanju Topolšici, po dveh sezonah se je preselil k Salonitu, od tam pa dve leti pozneje k državnemu prvaku ACH Volleyju. Že ves čas je tudi član slovenske izbrane vrste, s katero je nastopal na že treh evropskih prvenstvih. Zagotovo pa v prihodnji sezoni ne bo edini slovenski odbojkar v močni turški ligi, saj bo barve Arkasa pod taktirko Glenna Hoaga branil tudi reprezentančni kapetan Tine Urnaut, nejasna pa je še usoda Alena Djordjeviča Kamenika, ki si je z odličnimi predstavami v dresu Cankaye Belediyesi Ankare zagotovil tudi povabilo v izbrano vrsto.

Velenjčan je sploh prva okrepitev turškega kluba, nazadnje polfinalista evropskega pokala CEV (premoč je moral priznati italijanski Latini), za prihodnjo sezono, medtem ko sta si nova delodajalca že poiskala dosedanja člana, bloker Ibrahim Emet (Galatasaray) in srbski sprejemalec Marko Ivović (Paris Volley). V klubu sicer stavijo povečini na okrepitve iz držav nekdanje Jugoslavije, v pretekli sezoni sta bila v kadru dva Srba (prvi zvezdnik kluba je bil visoki sprejemalec Miloš Vemić) in Makedonec, tudi trener Joško Milenkoski prihaja iz Makedonije. Vinčič se bo za mesto prvega organizatorja igre bržkone boril z domačim reprezentantom Vefo Yilmazom in mladim Gökhanom Catalom.

Sicer pa bodo ob Vinčiču v prihodnji sezoni v Turčiji igrali še številni zvezdniški novinci: Nimir Abdel-Aziz (doslej Cuneo), Russell Holmes (Jastrzebski), Gavin Schmitt (Iskra Odincovo), Gundars Celitans (Modena), Felipe Fonteles (Zaksa) ..., govori se celo o podajalski ikoni Nikoli Grbiću.