Zabel priznal večletno uporabo dopinga

Nemški kolesar Erik Zabel je za Sueddeutsche Zeitung priznal, da je nedovoljena poživila jemal v letih med 1996 in 2003.

Objavljeno
29. julij 2013 10.16
TDF2007-CYCLING-ZABEL-FILES
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Berlin - Legendarni nemški kolesar Erik Zabel se je znašel med odmevnimi imeni na seznamu dopinških prekrškarjev na Touru leta 1998, ki ga je pred dnevi objavil francoski senat. Zabel je le nekaj dni za tem za Sueddeutsche Zeitung priznal, da je več let uporabljal prepovedana sredstva kot so EPO, kortizon in krvni doping.

Zabel je svojčas blestel z izjemnimi šprinti in na dirki po Franciji šestkrat končal na vrhu točkovnega izkupička, preden se je leta 2008 upokojil. Kot je dejal za nemški časopis, se je z dopingom ukvarjal med leti 1996 in 2003. »Toda šlo je še za veliko let dopinga več. Nikoli si za to nisem naredil posebnega načrta, nikoli nisem delal s posebnimi strokovnjaki za doping, zato sam sebe nikoli nisem videl kot dopingiranca,« je povedal Zabel in priznal, da je bil v svojih dejanjih precej drzen: »Ko uporabljaš tako EPO, krvni doping in korizon, je to precejšen zalogaj.«

»Ko si mlad, se ne zavedaš prav dobro, kaj si naredil. Toda vseeno smo vsi tedaj zelo dobro vedeli, da te stvari niso dovoljene. Nihče me ni silil, da sem jemal EPO, to je bila moja odločitev,« je povedal Zabel, ki danes na profesionalni poti kolesarstva spremlja sina Ricka. »Želel sem ostati na vrhu, živeti sanje vrhunskega kolesarja. Rad sem imel ta šport, izzive, potovanja. Sebičnost je bila premočna,« je povedal Zabel, ki se je na seznamu dopingirancev na kolesarski dirki po Franciji leta 1998 znašel ob Italijanu Marcu Pantaniju in Nemcu Janu Ulrichu. Slednji je že junija vse obtožbe zanikal.