Zachova zmaga poguma in zaupanja

Ameriški golfist Zach Johnson junak odprtega prvenstva Velike Britanije.

Objavljeno
22. julij 2015 01.15
M. F., šport
M. F., šport
Edinburgh – Ugibanj in razpredanj je konec. Čeprav se je svet golfa po zmagah Jordana Spietha na prvih dveh turnirjih velike četverice nadejal, da je na sceno prišel igralec, ki bo letos kot prvi v zgodovini osvojil koledarski veliki slam, se je zataknilo na tretjem turnirju. Na OP Velike Britanije se je moral zadovoljiti s 4. mestom.

Tekmovalcem je na najstarejšem turnirju velike četverice na Škotskem zagodlo vreme. Zaradi petkovega obilnega dežja in sobotnega vetra so morali tekmovalni finiš preložiti na ponedeljek, kar se je zgodilo drugič v 155-letni zgodovini turnirja. Ljubitelji golf zelenic, ki so na starem igrišču v St. Andrewsu vztrajali tudi peti dan v nizu, so bili priča zelo zanimivemu in napetemu razpletu. Američan Zach Johnson, Južnoafričan Louis Oosthuizen in Avstralec Marc Leishman so namreč redni del končali z enakim rezultatom: s 15 udarci pod parom igrišča. Zmagovalca je zato določila šele dodatna igra.

Odigrali so jo na prvi, drugi, 17. in 18. luknji. Najbolje se je v »podaljšku« znašel Johnson, ki ga je končal z udarcem pod parom. Od drugouvrščenega Oosthuizna je bil boljši za udarec, od tretjeuvrščenega Leishmana za tri. Za 39-letnega očeta treh otrok iz Iowe, ki je s slavjem na Škotskem bogatejši za 1,65 milijona evrov, je to druga zmaga na turnirjih velike četverice v karieri. Leta 2007 je vso konkurenco premagal na mastersu v Augusti. »Skoraj neresnično se mi zdi, da je moje ime vgravirano na tej prestižni lovoriki. To je bil teden potrpežljivosti, poguma in zaupanja. Bolje kot sem igral, ne znam,« je preplavljen s čustvi po zmagi razmišljal Johnson, ponosen, ker je obe zmagi na majorjih dosegel na zelenicah, ki veljata za najprestižnejši na svetu. »Težko je opisati, kakšen pomen in vrednost imata Augusta in OP Velike Britanije v St. Andrewsu za golfista. St. Andrews je rojstni kraj te veličastne igre in ponosen sem, da sem del te zgodbe,« je nizal občutke.

Eden izmed prvih, ki so mu čestitali, je bil glavni favorit turnirja Spieth. Drugi igralec na svetovni lestvici je dodatno igro zgrešil za udarec. »Naredil sem miselni napaki na osmi in 18. luknji. Želel bi si, da sem si dal boljše priložnosti,« je povedal Spieth, ki je za las zgrešil dodatno igro. »Sva zelo dobra prijatelja, čeprav je od mene mlajši 18 let. Ne morem opisati, kaj vse je prestal v tem tednu, saj nikoli nisem bil v takšnem obremenjujočem položaju. Take priložnosti za zgodovinski koledarski veliki slam, razen pri Tigerju Woodsu, še nismo videli. Jordan je izjemno nadarjen igralec in vedite – značajsko je še boljši,« je zmagovalec nekaj lepih besed namenil Spiethu, ki je ves mesec nosil težek nahrbtnik bremena. Teksasčan mu je vrnil v enako spoštljivem tonu: »Malo je manjkalo. Nič se ne more primerjati s turnirjem The Open v St. Andrewsu. Močno smo se borili. Zelo sem ponosen na vzornika in prijatelja Zacha Johnsona,« se je na twitterju športno priklonil zmagovalcu.

Zadnji turnir velike četverice, prvenstvo PGA, bo na sporedu med 13. in 16. avgustom.