Zadnja priložnost za dirko sezone

Gorski kolesarki Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj v boj za čim boljši zaključek sezone.

Objavljeno
03. september 2015 20.35
Velika Britanija,London,11.08.2012 Olimpijski nastop Blaze Klemencic v gorskem kolesarstvu.Foto:Matej Druznik/DELO
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Vallnord – V ne prav posrečeni in tudi precej kratki sezoni, kar se tiče svetovnega pokala, je pred gorskima kolesarkama Tanjo Žakelj in Blažo Klemenčič le še zadnje pomembno dejanje olimpijskega krosa – svetovno prvenstvo. Zdi se, da kolajn letos res ni pričakovati, še zlasti, ker obe precej skrbi visoka nadmorska višina v Andori.

Tamkajšnji gorskokolesarski park leži namreč na višini 2000 m, obe pa sta že pred dvema letoma izkusili, da se tako visoko nikakor ni enostavno boriti za najvišja mesta. Resda sta obe končali v najboljši deseterici, Tanja je bila peta, Blaža pa deveta, a tista sezona je bila pač poglavje zase – Žakljeva jo je sklenila kot skupna zmagovalka. »Verjetno je prvih 20 s svetovne lestvice imelo višinske priprave, s Tanjo pa jih nisva imeli,« je bila previdna Klemenčičeva in dodala, da bi lahko svoje naredile tudi nizke temperature. V zadnjih dneh, ko je na treningih že preizkušala teren, je bilo le deset stopinj nad ničlo.

Progo so v primerjavi z dirko leta 2013 nekoliko spremenili, enega od delov so skopali povsem na novo, a Slovenkama je kar všeč. »Klanca je veliko, tehnično pa proga ni tako zahtevna. Še vedno je veliko skal in korenin. V mokrem zna biti težko in nevarno, ampak vremenska napoved je boljša,« je še povedala starejša od reprezentantk, ki proti koncu sezone stopnjuje svoje rezultate. V Italiji je na zadnji dirki svetovnega pokala prišla do 8. mesta, zdaj si bronasta z letošnjega EP kajpak želi še višje.

Prav tako tudi Žakljeva, za katero je kolajna na SP med članicami še eden redkih neizpolnjenih velikih ciljev. Letos, ko na dirkah ni posebej blestela, se s tem še najmanj obremenjuje. »Saj vemo, kakšen je cilj, odpeljati najboljšo dirko te sezone,« je, tako kot že nekajkrat letos, še zadnjič ponovila kolesarka iz Ledin. »Res upam, da mi bo šlo dobro in da bom lahko od sebe dala sto odstotkov.« To si je sicer najbolj želela na prejšnji dirki, v Val di Soleju ni imela svojega dne, zato si tokrat želi iztržiti več.

Priložnost za to je zadnja, obeti pa znova niso najboljši. »Načeloma imam kar težave na dirkah, ki so na višji nadmorski višini. Tudi Lenzerheide mi ni preveč ustrezal, lani na zaključku v Meribelu nisem bila najhitrejša. Tukaj sem tudi leta 2013 imela že od začetka kar velike težave.To bom skušala izbrisati iz glave,« si je še obljubila Žakljeva, ki si svoj vrhunec sezone še posebej želi doseči zaradi svojih zvestih navijačev – ti so z njo odšli tudi v tako oddaljene Pireneje. Dirka v parku La Massana bi sicer utegnila biti pravi spektakel, nazadnje jo je obiskalo kar 35.000 ljudi!

Že danes se bodo za kolajne v krosu udarili mlajše članice in člani, med njimi Gregor Krajnc, v kvalifikacijah spusta bo nastopil še mladinec Luka Berginc. Jutri pa bodo pred štartom Tanje in Blaže (ob 12. uri) še kvalifikacije spusta za člane, nastopili bodo Zarja Černilogar, Monika Hrastnik, Jure Žabjek, Žiga Pandur in Miran Vauh.