Žakljeva na prizorišču lanske zmage: Prihaja moj čas

Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj bo v nedeljo pred številnimi navijači branila lansko premierno zmago v Novem Mestu.

Objavljeno
24. maj 2014 00.18
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Nove Mesto - Češko prizorišče svetovnega pokala bo imela najboljša slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj vedno v lepem spominu, saj je tu lani osvojila svojo premierno zmago v svetovnem pokalu. Zdaj bo veselje lahko delila z Miho Halzerjem, ki je sinoči zmagal v eliminatorju.

Kajpak se je na progo, na kateri je prišla do prelomnice v svoji karieri, z veseljem vrnila. Kot je ugotovila, je prireditelji niso bistveno spremenili, vseeno pa jo bo pred nedeljsko dirko znova natančno naštudirala. Za razliko od lani, bo dirka v veliko toplejšem vremenu, kar Žakljevi močno ustreza.

»V zadnjem obdobju sem dobro stopnjevala formo, na treningih sem se počutila vse bolje, šlo mi je odlično. Zdaj mislim, da prihaja moj čas, otoplilo se je zunaj, zdaj se začenjajo prave dirke,« je sporočila Žakljeva, ki je nazadnje na dirki svetovnega pokala tekmovala v Avstraliji.

Vesela, da se je vrnila v Evropo, je dejala, da je zadnjo dirko že skoraj pozabila, četudi je s 5. mestom dobila dobro potrditev za nadaljevanje po nekoliko slabšem začetku v Južni Afriki. »Skušala bom prenesti te občutke na novo dirko in čim bolje razporediti moči. Pomembno je, da se na progi in na kolesu dobro počutim. Dobro zame je tudi to, da pride cel avtobus navijačev, tudi drugih slovenskih tekmovalcev bo kar precej, zato si obetam bučno podporo,« se je še veselila 25-letnica, ki je lani kot po pravilu pred svojimi navijači vedno osvajala najboljše rezultate.

Tudi premierne zmage so se veselili z njo. Je lanska dirka v zadnjih dneh pogosto v njenih mislih? »Ogledala sem si nekaj posnetkov, so seveda zelo spodbudni, a se skušam zavedati, da je lanska zgodba mimo. Vse skupaj moram ponoviti in spet dati vse od sebe. Z mešanimi občutki gledam za nazaj, ne vem, ali mi razmišljanje o lanski zmagi koristi ali ne. Skušam izvleči dobre stvari in iz lanskega uspeha poskrati čim več motivacije,« je dejala Žakljeva, ki se je dobro zavedala, da je bil a pred letom dni v povsem drugačnem položaju. »Lani je bila to prva zmaga, presenetila sem iz ozadja, čeprav sem bila prej že četrta v Nemčiji. Letos me že vse tekmice poznajo, bolj pazijo name in ne morem več presenetiti iz nič. A moram tudi to sprejeti ta položaj in mu biti čim bolj kos.«

Potem ko je izpustila dirko v Avstraliji bo znova na štartu tudi Blaža Klemenčič, ki je odlično dirkala v Južni Afriki.