Zakrajšek deseti v Szegedu

Kajakaš Jošt Zakrajšek je na tekmi svetovnega pokala v šprintu na mirnih vodah osvojil deseto mesto.

Objavljeno
11. maj 2013 14.19
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Szeged - V madžarskem Szegedu je danes potekala prva tekma svetovnega pokala v šprintu na mirnih vodah, kjer so nastopili tudi trije slovenski reprezentanti Jošt Zakrajšek, Lovro Leban in Anja Osterman.

Zakrajšek in Leban sta se na 1000 metrov uvrstila v finale B, prvi je tam zmagal in osvojil skupno deseto mesto, drugi pa je z osmim mestom zasedel skupno 17. mesto.

Tako Zakrajšek kot Leban sta v svojih kvalifikacijskih skupinah osvojila tretji mesti ter napredovala v polfinale, kjer je Zakrajšek v zelo izenačeni skupini z zaostankom 0,708 sekunde zasedel peto mesto, Lovro Leban pa je bil v svoji polfinalni skupini tretji. Na rezultate prvega tekmovalnega dne so vplivale tudi vremenske razmere, saj veter ni omogočal enakih razmer za vse tekmovalce, na kar je opozoril tudi Jošt Zakrajšek.

»Veter je začel pihati že zjutraj in se je tekom dneva samo še krepil. V polfinalu, kjer smo tekmovalci že zelo izenačeni, pa takšne okoliščine pomenijo veliko. Med mano in drugouvrščenim je bilo le dobre pol sekunde razlike. S svojim veslanjem sem sicer zelo zadovoljen, ker je bil po mojem mnenju to najboljši nastop v letošnji sezoni. Žal pa ne morem biti zadovoljen z osvojenim 6. mestom v polfinalu, ki me je pripeljalo do finala B,« je dejal Zakrajšek.

V finalu A je zmagal Nemec Max Hoff, drugi je bil Belorus Aleh Jurenia, tretji pa Danec Rene Holten Poulsen.

Ostermanova obstala v polfinalu

Za primorsko kajakašico Anjo Osterman je bil nastop na 500 metrov sploh njen prvi na tekmah svetovnega pokala. Že v kvalifikacijah je nastopila v izjemno močni kvalifikacijski skupini, kjer je zasedla sedmo mesto in napredovala v polfinale. Tam je z zaostankom dobrih 12 sekund zasedla osmo mesto in zaključila s tekmo na 500 metrov.

V Szegedu je nato veslala še v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer je s časom 44,810 zasedla šesto mesto v svoji skupini ter napredovala v polfinale. Tudi v polfinalni skupini je zasedla šesto mesto, a veslala dve sekundi hitreje kot v kvalifikacijah. Dosežek je zadostoval za uvrstitev v nedeljski finale B. To bo njen prvi nastop v finalu B na tekmah svetovnega pokala.