Žal ni več nobenih ugank: vstop med »novo« elito je zaprt

Odbojka: Slovencev ne bo v novi obliki svetovne lige Zgodba za FIVB končana, OZS nadaljuje boj.

Objavljeno
20. julij 2017 00.12
Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v odbojki, tekma med Sloveniji in Portugalsko, Ljubljana, 26. maj 2017 [odbojka,kvalifikacije,Ljubljana,Slovenija,Portugalska]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Po sestanku vodstva Odbojkarske zveze Slovenije s Svetovno odbojkarsko zvezo v Lozani je jasno, da bodo svetovno ligo ukinili in pred vrati njene neuradne naslednice, zaprte komercialne lige, pustili Slovenijo, čeprav si je zagotovila preboj v elito. Predsednik OZS Metod Ropret pravi, da Slovencev nič ne bo ustavilo v boju za pravico. Čeprav je za FIVB zgodba že končana.

»Nisem pristaš teorij zarote, tuje so mi. A ne vem več, kaj naj si mislim. Toliko nekorektnih potez, kot sem jih v zadnjem obdobju doživel, nisem vajen. Ampak zdaj smo se tudi mi nekaj naučili, utrdili in tudi z nami bo težje, kot je bilo na začetku,« je povedal Ropret, ki je v Švici skupaj z odvetnikom Blažem Bolcarjem sestankoval z vodstvom FIVB. Sestanek, ki je trajal približno tri ure, je bil nenavaden, z Bolcarjem sta v prostor, v katerem se je odvijal, morala vstopiti brez mobilnih telefonov.

Krovna organizacija je trdno prepričana, da ima vso pravico ukiniti staro ligo in oblikovati novo, v katero je povabila tiste ekipe, ki jih je izbrala po lastni presoji skupaj s pogodbenim partnerjem. Mesto med najboljšimi sta za sedem let »v zakup« ponudila tudi zasedbam, ki tja kakovostno ne sodijo.

»Če že prevladajo neki argumenti za 16 izbranih ekip, pa zagotovo obstajajo tudi športni, po katerih sodimo v druščino tudi mi in Belgijci,« je opozoril Ropret. Če bi pri OZS vnaprej vedeli, da bo FIVB svetovno ligo ukinila, slovenske reprezentance ne bi bilo na turnirju v Avstraliji, na katerem si je z zmago izborila vstop v prvi kakovostni razred. »Marsikdo je vedel, kaj se pripravlja in imel priložnost, da nam to tudi pove. Marsikdo, za katerega smo mislili, da je naš iskren zaveznik in prijatelj,« je razočarano povedal in dodal, da se bodo na vse moči trudili iz primeža izviti kot zmagovalci. Pa čeprav so možnosti za sprejem v novi tekmovalni format minimalne.

Kako visok znesek bi morala slovenska reprezentanca prispevati v blagajno lige, ki temelji na tržnih zakonitostih, z Bolcarjem od vodstva FIVB kljub vprašanjem nista izvedela. A četudi bi se uvrstila med 16 članic lige, Ropret ne podpira tekmovanja zaprtega tipa. »To mora ostati šport. Reprezentance morajo imeti možnost napredovanja in izpada. Zaprto tekmovanje namreč omogoča tudi vrsto špekulacij,« je opozoril in dodal, da je razmišljal celo o odpovedi svetovnega prvenstva za dekleta do 23 let v znak protesta. V isti sapi je dodal, da bi bila taka poteza lahko škodljiva, predvsem pa nepravična do slovenskih reprezentantk. Boj proti FIVB nadaljujejo premišljeno in preudarno.

OZS je doslej edina, ki se je pritožila na krivične poteze FIVB. Se lahko zanaša tudi na podporo drugih? »Ko se pogovarjaš z drugimi, misliš, da so vsi tvoji zavezniki. Vendar praksa kaže drugače. Vsak rešuje sebe. Prav je, da se opremo zgolj na lastne sile in na tiste potenciale, ki jih imamo Slovenci tudi v drugih mednarodnih športnih organizacijah ter poskušamo spremeniti stanje,« je še povedal in opozoril, da nadaljnjih potez zaradi občutljivosti primera zaenkrat ne bodo razkrivali. »V skladu z informacijami, ki smo jih že pridobili in jih še bomo, se temeljito in natančno pripravljamo na naslednje korake,« je dejal Ropret.

Skrajna možnost je pritožba na Mednarodno arbitražno športno razsodišče (CAS). Zanjo bi se lahko odločili, če se bo izkazalo, da ima OZS pravni temelj, na podlagi katerega bi lahko v Lozani tudi uspela, je povedal odvetnik Bolcar, v nasprotnem primeru bi bila lahko poteza predraga. »Odpira se široka paleta vprašanj, na katera bo treba odgovoriti, zavzeti stališča in argumente ter od tam graditi naš primer naprej,« je razmišljal pravni zastopnik.

Dobra novica v stanju, ki postavlja na glavo športna načela, je, da nova liga ne bo vplivala na evropsko in svetovno jakostno lestvico ter posledično na boj za vozovnice na svetovna prvenstva in olimpijske igre.