Zaradi OI 2020 odstopil japonski športni minister

Zapleti z gradnjo osrednjega štadiona in logotipom za OI 2020 so odnesli Hakubuna Šimomuro.

Objavljeno
25. september 2015 08.46
OLYMPICS-JAPAN/RESIGNATION
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Tokio - Resda so lahko zaradi priprav na poletne OI za zdaj zaskrbljeni v Riu, kjer bo največji športni gododek na svetu gostoval prihodnje leto, a tudi na prizorišču iger 2020 je že letos zelo stresno. V Tokiu so namreč letos razktili, da bo osrednji štadion končala šele tik pred zdajci, marca 2020, potem ko je padla odločitev, da vendarle zavrnejo futurističen dizajn britanske arhitektke Zahe Hadid. Stroški gradnje bi namreč presegli kar dve milijarni dolarjev, dvakrat več kot je bilo predvideno.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) jim je za to dal zeleno luč, a težav še ni bilo konec. Udarila je afera z domnevno krajo uradnega logotipa za OI 2020, ki naj bi bil plagiat. Čeprav tega na sodišču uradno še niso dokazali, so prireditelji logotip že umaknili, saj si je že ustvaril špreveč negativne reklame.

Pestro dogajanje okoli priprav na OI pa je naposled odneslo japonskega športnega ministra Hakubuna Šimomuro, ki je zaradi pritiska javnosti podal svoj odstop. »S problematiko gradnje štadiona sem povzročil preveč skrbi in težav prevelikega kroga ljudi,« je povedal in še dodal, da bo vrnil polovico svoje plače za zadnjih šest mesecev. Premier Šinzo Abe naj bi novo ime sporočil naslednji mesec.