Na zasedanje vodilnih mož Mok tudi o Tokiu 2021

Jutri bo sestankoval izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki ga skrbi nizka javna podpora Japoncev o izvedbi letošnjih olimpijskih iger.
Fotografija: Olimpijske igre podpirajo tudi voditelji najbolj razvitih držav, a Mednarodni olimpijske komite in prireditelji s predsednico organizacijskega komiteja Seiko Hašimoto (levo) imajo težave z javno podporo Japoncev. FOTO: Kyodo/Reuters
Odpri galerijo
Olimpijske igre podpirajo tudi voditelji najbolj razvitih držav, a Mednarodni olimpijske komite in prireditelji s predsednico organizacijskega komiteja Seiko Hašimoto (levo) imajo težave z javno podporo Japoncev. FOTO: Kyodo/Reuters

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) bo v sredo videokonferenčno vnovič razpravljal o olimpijskih igrah v Tokiu sredi leta, katerih izvedbo so v času pandemije novega koronavirusa podprli tudi voditelji najbolj razvitih držav sveta, na Japonskem, sodeč po anketah javnega mnenja, pa v zadnjem času nima večinske podpore.

Po seksističnem škandalu, ki je odnesel predsednika organizacijskega odbora OI Tokio 2020 in nekdanjega japonskega premierja Jošira Morija, so 18. t. m. imenovali novo vodilno osebo. Predsednica je postala Seiko Hašimoto. Nekdanja sedemkratna olimpijka v hitrostnem drsanju in kolesarstvu na velodromu ter ministrica je prišla na čelo zgolj pet mesecev pred začetkom OI.

Delovni skupini Moka in organizacijskega odbora sta prve različice protikoronskih priročnikov za vse udeležence, torej športnike, člane osebja ter predstavnike medijev in navijačev predstavila v začetku februarja, v zadnjih dneh pa so razpravljali o podrobnostih. Kmalu naj bi bile znane tudi smernice in ukrepi za štafeto olimpijske plamenice ob koncu marca. Organizatorji in Mok pričakujejo, da naj bi to tudi pripomoglo k odpravi dvomov o možni izvedbi iger.

Poleg OI v japonski prestolnici bodo pregledali tudi priprave na zimske OI čez leto dni v Pekingu. Kitajci so že konec lanskega leta pojasnili, da je večina objektov že povsem nared, to je ugotovila tudi komisija Moka. Drugače pa je s testnimi tekmovanji, saj jih, tako kot na Japonskem, zaradi omejitvenih ukrepov vlad ta čas praktično ni.

Predsednik Mok Thomas Bach je konec januarja obvestil, da bo 137. skupščina Moka, ki je bila sicer predvidena v Atenah, potekalo videokonferenčno v predvidenem obdobju, od 10. do 12. marca. Tedaj bodo odločali tudi o podaljšanju olimpijske strategije z dodatki do leta 2025. Skupaj je predlaganih petnajst priporočil, poimenovali so jo olimpijska agenda 2020+5. Na sredini seji IO Moka se bodo dotaknili tudi te teme.

Komentarji: