Zavec ne verjame v svojega nesojenega tekmeca

Kazahstanski šampion Genadij Golovkin izrazit favorit pred nocojšnjim dvobojem z Britancem Kellom Brookom.

Objavljeno
10. september 2016 02.46
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Na spletni strani boxrec.com, na kateri so podatki vseh boksarjev, ki so se kadar koli povzpeli v profesionalni ring, po odhodu ameriškega šampiona Floyda Mayweatherja v športni pokoj na absolutni lestvici prvo mesto drži Mehičan Saul Alvarez. A ni jih malo, ki menijo, da bi moral biti na vrhu petouvrščeni Genadij Golovkin.

»Bog vojne«, kot se glasi eden od vzdevkov 34-letnega Kazahstanca (kličejo ga tudi GGG oz. trojni G), v 35 poklicnih dvobojih še ni doživel poraza. Še več; kar 32 jih je v svojo korist odločil z nokavtom, tudi zadnjega, ko je konec letošnjega aprila že v drugi rundi prisilil k vdaji Američana Dominica Wada ter tako vnovič prepričljivo ubranil naslove svetovnega prvaka v srednji kategoriji (do 72,574 kg) po različicah WBA, WBC in IBF.

Šampionske pasove bo znova »postavil na tnalo« nocoj, ko se bo v londonski areni O2 (s prenosom na nemški TV postaji RTL NITRO od 22.50 naprej) udaril s Kellom Brookom. Čeprav ima štiri leta mlajši Britanec prav tako brezhibno statistiko (36 zmag, 25 s k. o.) in bo povrhu boksal pred svojimi navijači, mu poznavalci te plemenite borilne veščine ne pripisujejo prav veliko možnosti za uspeh.

Že zato ne, ker je njegova kategorija v bistvu velterska (do 66,678 kg), v kateri si že debeli dve leti lasti lovoriko zveze IBF, po kateri je bil – mimogrede – med 11. decembrom 2009 in 3. septembrom 2011 svetovni prvak Dejan Zavec. Ptujski šampion se je sicer pred leti resno dogovarjal za obračun z Brookom, a potem do njega ni prišlo, ker Zavčev menedžer Ulf Steinforth ni pokazal zanimanja zanj.

Kakorkoli že, »Posebnež«, kot tudi kličejo tridesetletnika iz Sheffielda, se za to, da je Golovkin izrazit favorit, ne meni kaj dosti. Trdno je odločen pripraviti senzacijo. »Počutim se kot pošast in pripravljen sem šokirati svet. Komaj čakam, da premagam Genadija, ki velja za najboljšega nasploh, in uprizorim največje presenečenje katerega od britanskih boksarjev doslej,« od samozavesti kar kipi Brook. O njegovem podvigu je kajpak prepričan tudi trener Dominic Ingle. »Nihče Kellu ne daje možnosti za uspeh, toda povem vam: 'Nikar ga ne odpišite!' Za večino je resda avtsajder, vendar pa bo šel v ring odločno po zmago,« je poudaril Ingle in pribil, da se zelo moti, kdor meni, da je Brook prelahek in prešibak za srednjo kategorijo. »Kell je imel v zadnjem obdobju čedalje večje težave, da se je znebil odvečne teže za veltersko kategorijo. Mnogi boste presenečeni, ko ga boste videli v ringu.«

Golovkina, ki je bolj mož dejanj kot besed, njune »grožnje« niso prestrašile. »Čeprav je Kell videti dobro pripravljen, se ga ne bojim. Ga pa spoštujem, ker je sprejel dvoboj z menoj. To bo moj največji obračun doslej in pravo darilo za ljudi v Veliki Britaniji in drugod po svetu,« je »Bog vojne« napovedal hudo bitko v Londonu.