Zavec zmago v solzah posvetil preminuli materi

Dejan Zavec prepričljivo opravil s Francozom Sebastienom Allaisom in napovedal vrnitev na vrh.

Objavljeno
19. oktober 2013 23.18
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Leipzig - Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je proti Francozu Sebastienu Allaisu v Sejemski dvorani v Leipzigu upravičil vlogo favorita in zmagal po soglasni sodniški odločitvi. O njej ni bilo nobenega dvoma, saj je bil 37-letni Ptujčan, ki je zaradi nedavne materine smrti ring zapustil v solzah, v vseh osmih rundah boljši od pet let mlajšega tekmeca.

Zavec (33 zmag, 18 s k. o., 3 porazi) je obračun z Allaisom (15 zmag, 5 s k. o., 4 neodločeni izidi, 8 porazov) začel zelo odločno in že po dveh minutah uvodne runde tekmeca z natančno merjenim udarcem prvič poslal na tla, zaradi česar si je 32-letni Francoz »prislužil« prvo štetje sodnika v ringu. Ko se je že zdelo, da bo ptujski šampion postavil piko na i, pa je stopil korak nazaj in na ta način Sebastienu omogočil, da si je opomogel od zgodnjega šoka. Še več; Allaisa je očitno udarec prebudil, saj je postal drznejši, vendar nekdanjega svetovnega prvaka v velterski kategoriji (do 66,678 kg) po različici IBF le ni mogel resneje ogroziti.

Najboljši slovenski boksar je imel še naprej pobudo v svojih pesteh, s katerimi je kot za stavo zadeval nasprotnika iz Campbona na skrajnem zahodu Francije. Bilo je res neverjetno, kako dobro jih je prenašal. Da Dejanovi udarci še zdaleč niso bili nedolžni, je iz runde v runde izdajal Sebastienov obraz, ki je bil vse bolj načet. V sedmi rundi je začel še krvaveti iz nosu in takrat so se začeli ljubitelji boksa v leipziški Sejemski dvorani, ki sprejme 6000 gledalcev, spraševati, ali bo sploh zdržal do konca dvoboja.

To je Allaisu, ki je le enkrat izgubil z nokavtom, nekako le uspelo, o zmagovalcu pa jasno ni bilo dvoma. Sodnik v ringu je dvignil roko Zavcu, ki je tako vknjižil 33. profesionalno zmago. »Mr. Sympathikus« se je po dvoboju zahvalil skoraj 100 navijačem, ki so ga prišli spodbujat v Leipzig (med njimi je bila tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko), nato pa v solzah priznal, da je to zanj zelo težak trenutek, ker mu je v sredo umrla mati. Njej (»Želela bi, da boksam.«) je tudi posvetil zmago, s katero je naredil prvi korak želene vrnitve na svetovni vrh. Za šampionski pas bi se lahko, kot sta zatrdila Zavčev menedžer Ulf Steinforth in trener Dirk Dzemski, znova potegoval že prihodnje leto.