Žbogar po pritožbi Hrvatov izgubil visoko prednost

Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je zaradi upravičene pritožbe Hrvatov v Abu Dabiju izgubil visoko prednost.

Objavljeno
29. november 2014 16.41
bsa/Žbogar
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Abu Dhabi - Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je zaradi upravičene pritožbe Hrvatov na finalu svetovnega pokala v jadranju v Abu Dabiju izgubil visoko prednost. V razredu finn ima 5,6 točke prednosti pred svetovnim podprvakom Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem, ki mu je v peti regati, prvi današnji, Britanec Edward Wright poškodoval jadrnico, poroča STA.

Ivan Kljaković Gašpić, ki ga je Britanec zadel pri polni hitrosti, potem ni mogel več nadaljevati tekmovanja. Vložil je protest, žirija je ugotovila, da je bil Britanec kriv za nesrečo in Hrvatu dosodila skupno za dve regati 6,6 točke, njegovo povprečje v dosedanjih plovih.

Na finalu v Združenih arabskih emiratih je imel pred tem Žbogar 15 točk prednosti pred Američanom Calebom Painom in bi mu tudi sedem mest zaostanka za Američanom zadostovalo za končno zmago. Žbogar, ki je v vodstvu od prvega dneva, je po današnjem drugem in tretjem mestu ostal pri devetih točkah, Kljaković Gašpić jih ima 14,60, Paine na tretjem mestu pa 24. V regati za medalje nastopa le deseterica, točke pa štejejo dvojno.

Macarolova in Mrakova danes peti in šesti

Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes zaključili na petem in šestem mestu ter sta v skupnem seštevku napredovali za eno mesto ter v regato za odličja odhajata s skupnega šestega mesta (28 točk). V vodstvu sta Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (devet točk), drugi sta Kitajki Shasha Chen in Haiyan Gao (15), tretji pa Japonki Ai Kondo Jošida in Miho Jošioka (17), poroča STA.

Kljub odličnim uspehom treh slovenskih jadralcev so si organizatorji tekmovanja privoščili nedopusten spodrsljaj, saj na drogovih z zastavami nastopajočih ne najdemo slovenske zastave. Vse skupaj se ni spremenilo niti po opozorilih iz slovenskega tabora, tako da bo zanimivo videti nedeljsko dogajanje v primeru, da Žbogar ostane na prvem mestu in si tako prisluži dvig zastave v čast slovenski zmagi.