Žbogar in Vinčec z olimpijsko normo

Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec sta Sloveniji zagotovila eno kvoto za OI v Londonu, nista pa se prebila v finale SP v jadranju.

Objavljeno
10. december 2011 17.20
Posodobljeno
10. december 2011 17.27
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Perth - Izolan Vasilij Žbogar je po desetih regatah razreda finn na svetovnem prvenstvu v jadranju, ki poteka v Perthu, končal na 13. (93 točk), Koprčan Gašper Vinčec pa na 17. mestu (112) med 72 jadralci. Slovenca se nista uvrstila v finalno regato najboljše deseterice za medalje, sta pa Sloveniji zagotovila eno kvoto za olimpijske igre v Londonu 2012.

Vesna Dekleva Paoli, Katarina Kerševan in Lena Koter so v dvobojevanju v drugem delu, kjer se borijo za preostala štiri mesta v četrtfinalu, odjadrale prve štiri dvoboje in po dvakrat zmagale ter izgubile. Le Velika Britanija ima štiri zmage, Nemke pa so brez nje. Druge ekipe so zelo izenačene in Slovenke so ohranile možnost za četrtfinale in olimpijsko vozovnico. Kot še piše STA, jih v nedeljo čaka še sedem dvobojev.

Mitja Mikulin in Sebastijan Prinčič sta v dvosedu 470 v deveti regati zasedla 34. mesto, v deseti pa 31. in sta med 80 posadkami na 39. mestu (237 točk). Pred regato najboljše deseterice sta na čelu ostala domačina in branilca naslova Mathew Belcher in Malcolm Page.

Žbogar je po 19. in 12. mestu v deveti in deseti regati izgubil eno mesto, Vinčec pa je pridobil dve mesti. V deveti regati je bil deveti, v deseti pa 21. Žbogar je obenem v internem slovenskem dvoboju za OI, kamor bo lahko odpotoval le po en jadralec iz države v posameznem razredu, izboljšal izhodišče za nastop na OI. Pred SP je bil v prednosti Vinčec.

Veliko presenečenje pa se je pripetilo v samem vrhu. Trikratni olimpijski zmagovalec in petkratni svetovni prvak Ben Ainslie iz Velike Britanije je s prvega mesta zdrsnil na 11. in ostal brez možnosti za odličje. Sprva je bil sicer v vodstvu, vendar pa ga je pozneje doletela diskvalifikacija tako v deveti kot tudi v deseti regati. Tako je vodstvo prevzel njegov rojak Giles Scott (26), drugi je Nizozemec Jan Pieter Postma (29), tretji pa tretji Britanec Edward Wright (35).