Žbogar jadrnico zamenjal za telovadnico

Jadralec Vasilij Žbogar bo zavoljo zlomljenega rebra, ki ga je staknil pri padcu s kolesom, počival vsaj še teden ali dva.

Objavljeno
11. junij 2015 13.49
Nedelo Žbogar
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Izola - V Weymouthu se je včeraj z uvodnima regatama začela preizkušnja svetovnega pokala v jadranju za olimpijske razrede, med udeleženci v finnu pa tokrat ni evropskega podprvaka Vasilija Žbogarja, ki se je že na začetku sezone odločil, da na olimpijskem prizorišču ne bo nastopil. »Jadrnica razreda finn je za telo zelo zahtevna, jadralec pa se po zahtevni regati težko regenerira v dveh tednih. Po Hyeresu in evropskem prvenstvu si je precej tekmovalcev vzelo krajši odmor in jih v Angliji ni. Zato je udeležba zelo skromna, le 20 jadralcev, predvsem tisti, ki so izpustili evropsko prvenstvo, med njimi Britanec Scott in Francozi,« je pojasnil Žbogar.

Krajši odmor Izolanu zelo koristi, saj si je pred dvema tednom pri padcu s kolesom zlomil peto rebro. »Glede na stopnjo bolečine nisem pričakoval, da je zlomljeno, zato sem tudi s slikanjem odlašal. Ko pa me je peti dan še vedno bolelo, me je zdravnica vendarle napotila na slikanje in izkazalo se je, da so posledice padca hujše, kot sem mislil. Dobro je, da se rebro ni premaknilo in da tkivo in vse ostalo okrog rebra ni poškodovano,« je pojasnil dobitnik dveh olimpijskih odličij v razredu laser.

Kljub poškodbi in bolečinam pa Žbogar ne počiva, temveč vadi po prilagojenem programu: »Po urah treniram skoraj več kot prej, opravljam vaje, pri katerih me ne boli prsni koš. Našli smo jih kar nekaj, s katerimi lahko za silo vzdržujem pripravljenost, delam veliko vaj za noge. Tudi prvotno je bilo v tem obdobju v delovnem načrtu zgolj vzdrževanje telesne pripravljenosti, tako da večje izgube ne vidi, bom pa moral nadomestiti izgubljeni trening na vodi. Do novembrskega svetovnega prvenstva na Novi Zelandiji, ki je moj glavni cilj za to sezono, je še dovolj časa za pripravo. Pred tem bo avgusta še predolimpijska regata v Riu, kamor grem zgolj pogledat in preverit regatno polje.«

Zagotovo bo moral z jadranjem počakati vsaj še kak teden ali dva, nadaljnji program pa bo odvisen od ponovnega slikanja prihodnji teden. Dotlej bo Vasilij še naprej največ časa preživel v telovadnici.