Žbogar premalo tvegal in zdrsnil navzdol

Po tretjem dnevu evropskega prvenstva v razredu finn in zgolj eni regati je Vasilij Žbogar na 15. mestu.

Objavljeno
09. marec 2016 19.24
Š. Ro.
Š. Ro.

Barcelona - Tudi tretji dan evropskega prvenstva v razedu finn veter ni bil naklonjen jadralcem. Čeprav je bila v sivi in mrzli Barceloni napoved boljša kot v prejšnjih dneh, je bilo znova vetra le za vzorec in dovolj zgolj za eno regato. Ta se ni izšla po načrtih za edinega slovenskega predstavnika Vasilija Žbogarja.

Regato je namreč končal šele na 43. mestu, v skupni razvrstitvi pa zdrsnil na 15. mesto, kar je veliko manj od njegovih visokih pričakovanj. »Bilo je še malo slabše kot ostale dni, zelo težke razmere, malo vetra, na trenutke nič, na trenutke zelo malo, tako da nikakor ni šlo. Hitrost jadrnice ni prava, težko je jadrati, jaz ne jadram pogosto po sredini in vedno veliko izgubim. Danes je bil prav tak dan, ko sem po sredini poskušal ujeti nekaj jadrnic, pa sem samo izgubljal. Potem je še veter obrnil za 40 stopinj in se ni dalo več nič pridobiti,« je povedal Izolan.

Ne le Žbogar, tudi številni drugi odlični jadralci so v spremenljivih razmerah daleč od želenih rezultatov. »Razmere so zelo težke, na morju se dogaja vse, zelo je nepredvidljivo, kar kažejo tudi rezultati. Nekaterim jadralcem se uspe držati v ospredju, ostali zelo nihamo, ampak veter je za vse enak,« razmere opisal drugi z lanskega evropskega prvenstva, a krivdo za slabši rezultat prevzel nase: »Ne smem kriviti vetra ampak sebe, ker po takšnih razmerah bi moral malo več tvegati, kajti jadrati po srediti se po takšnih razmerah ne izplača.«

Po štirih regatah je v vodstvu Novozelandec Josh Junior, ki ima 9 točk prednosti pred Madžarom Zsomborjem Bereczom, 23 točk pa zaostaja trenutno tretji Nizozemec Pieter Jan Postma. Žbogar na 15. mestu zaostaja že za 66 točk.