Žbogar proglašen za slovenskega jadralca leta

Izolan Vasilij Žbogar je na prireditvi na Ljubljanskem gradu prejel priznanje za najboljšega slovenskega jadralca leta.

Objavljeno
21. januar 2016 21.57
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana - Vasilij Žbogar (Burja Izola) je bil razglašen za najboljšega slovenskega jadralca v lanskem letu. Na prireditvi na Ljubljanskem gradu sta priznanje za najboljši jadralki dobili Tina Mrak in Veronika Macarol (Pirat Portorož). Ta trojica je edina pri nas ki ima olimpijsko normo za nastop na igrah v Riu da Janeiru.

»Minula sezona je bila zame izjemna. Toda zelo pomembno je tudi, kako bo šla letošnja, ko se vsi pripravljajo najprej za interne kvalifikacije in nato na nastop na OI. V tej sezoni je zelo pomembno narediti dober izid, tako zame kot za celotno ekipo. OI se zelo hitro bližajo, na teh rezultatih ne smemo ostati in moramo dograditi, kar nam manjka, da bomo čim boljše pripravljeni za Rio. Tam sem bil že decembra, januar preživljam v Splitu, februarja in marca bom v Sevilli in Barceloni, kjer bo marca evropsko prvenstvo. Konec marca in v začetku aprila bom ponovno v Riu. Sledilo bo svetovno prvenstvo, kjer bom nastopil le, če se bom dobro počutil,« je dneve pred OI napovedal Žbogar.

Doslej je osvojil srebrno in bronasto olimpijsko medaljo v razredu laser, sedaj jo bo skušal v drugem poskusu osvojiti v razredu finn. »Cilji na OI so visoki, toda konkurenca je zelo močna in moramo biti realni. Lanski rezultati so zelo pozitivno vplivali na mojo ekipo. Če ne bo težav z zdravjem in poškodb, bomo skušali poseči po najvišjih mestih. Medalje sem že osvajal, vem kaj je treba za to narediti,« je napovedal Žbogar, ki vadi pod taktirko trenerjev brata Jureta Žbogarja in Luce Devotija. Lani je bil bronast na svetovnem prvenstvu razreda finn v Takapuni na Novi Zelandiji in srebrn na evropskem prvenstvu v Splitu.

Mrakova in Macarolova sta bili evropski prvakinji razreda 470 v Aarhusu na Danskem, njun trener pa je Tomaž Čopi, prav tako nekdaj odličen jadralec. Ekipa se prav ta čas v Riu pripravlja na olimpijski nastop.

Najboljši jadralec razreda optimist je svetovni prvak iz Dziwnowa na Poljskem Rok Verderber iz Ljubljane, član Jahtnega kluba Portorož. Najboljša jadralca med mladinci sta svetovna mladinska prvaka razreda 29er iz Langkawija v Maleziji Peter Lin Janežič in Anže Podlogar iz Ljubljane, člana Jadralnega kluba MIPC.

Posebna priznanja Simčiču, Skipper Mariboru in Monaku

Posebno priznanje so prejeli Igor Simčič, Jadralni klub Skipper Maribor in Jahtni klub Monako za projekt Esimit Europa. Simčič je idejni oče in vodja Esimit Europe, ki je v letu 2015 obeležil svojo 20 letnico delovanja. Jadrnica nastopa pod evropsko zastavo in s slovenskimi oznakami, posadko pa sestavljajo velika imena svetovnega jadranja. Njihov skiper je legendarni nemški jadralec Jochen Schümann, Vasilij Žbogar pa zaseda pomembno mesto taktika.

Priznanje za velike jadrnice je dobil Jadralni klub Ljubljana, ki je s 66-letno zgodovino najstarejši jadralni klub v Sloveniji. Priznanja za športne dosežke do dobili Lin Pletikos za četrto mesto na svetovnem prvenstvu razreda laser 4,7 v Medembliku na Nizozemskem, Liam Orel za četrto mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v jadranju na deski v kategoriji slalom v Reggii Calabrii v Italiji, Jan Kosmina za tretje mesto na evropskem mladinskem prvenstvu na deski v kategoriji slalom v Hyeresu v Franciji, Žan Luka Zelko za tretje mesto na svetovnem prvenstvu razreda laser radial, ki je istočasno štelo tudi za evropsko prvenstvo v Aarhusu na Danskem, Toni Vodišek za drugi mesti na mladinskem svetovnem prvenstvu v Gizzeri v Italiji in na mladinskem evropskem prvenstvu v Bozcaadi v Turčiji v razredu formula kite in Matej Planinšič za drugo mesto na evropskem prvenstvu razreda optimist v Pwllheliju v Veliki Britaniji.

Predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž je obljubil, da bodo tudi v naslednjih letih veliko pozornosti posvetili mladim, predsednik olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec pa je na prireditvi, ki jo je povezovala in s svojim petjem popestrila Katarina mala, napovedal medalje jadralcem na OI v Riu.