Žbogar: Vedno sem dobro jadral v šibkem vetru

Izolan po desetih let drugič postal evropski prvak, tokrat na vrhu v najtežjem enosedu finn.

Objavljeno
28. julij 2013 10.03
iza*Vasilij Zbogar
V. D., šport
V. D., šport
Warnemünde – Vasilij Žbogar je po desetih letih spet na evropskem prestolu. V Splitu 2003 je bil najboljši v laserju, v Warnemündeju na severu Nemčije pa je prvak v najtežjem enosedu – finnu.

Žbogar si je prijadral že četrto kolajno na evropskih prvenstvih – po zlati lovoriki v Splitu 2003 je bil v laserju še bronast v Nieuwpoortu v Belgiji leta 2008. V finnu je bil marca lani v italijanskem Scarlinu drugi. V Warnemündeju je jadral zanesljivo kot še nikoli doslej. Naslov je osvojil prepričljivo po tem, ko je vodil od prvega do zadnjega dne. Jadral je stanovitno, najboljšo predstavo v karieri pa je kronal tudi z dvema zmagama v zadnjih dveh regatah, ko ni samo mojstrsko branil prednost pred Britancem Edwardom Wrightom, ampak jo je celo povečeval. Zaključne regate za kolajne sicer ni bilo, vendar bi najboljši slovenski jadralec ob normalnem razpletu zlahka ubranil prednost sedmih točk tudi v dvojnem točkovanju.

»Razmere v Warnemündeju so mi bile res pisane na kožo. Na vseh jadrnicah sem zelo dobro jadral v šibkem vetru, tako je tudi v finnu. Zadnjo regato sem pričakal mirno, saj sem vedel, da slabši od drugega mesta ne morem biti. Imel pa sem eno samo nalogo – pokrivati Wrighta,« je povedal o nastopu v Nemčiji. Žbogar je v sedmih regatah po dvakrat zmagal in bil drugi, po enkrat pa tretji, sedmi in osmi. V končnem seštevku so mu črtali najslabšo – šesto regato, v kateri je sicer zasedel 13. mesto.

Wright, ki je bil leta 2010 svetovni, leta 2006 pa evropski prvak, je dejal, da bi Žbogarja zelo težko premagal, ker je bil psihično izjemno močan. »Hiter je bil tudi v jadranju z vetrom, predvsem pa na štartih,« je opisal premoč slovenskega jadralskega šampiona. Ta 37-letni Izolan, ki je seveda eden od najbolj izkušenih jadralcev na svetu, se tokrat ni pustil pretentati tako kot lani, ko ga je premagal Grk Ioanis Mitakis (letos je končal na 29. mestu). Taktično je vrhunsko jadral tudi takrat, ko je imel velike težave z opremo. Kako dober je bil, najbolje pove dejstvo, da je med 105 tekmovalci na štartu vse regate na prvo bojo prijadral med najboljšo četverico. V uvodnih regatah se mu je prvič z vodil snelo jadro, drugič pa je počilo vodilo jadra. »Psihično sem bil tako stabilen, da sem brez težav prijadral do cilja tudi v okoliščinah, ki bi marsikaterega tekmeca strle. Po hitrih štartih sem zelo pazil, da nisem naredil napake,« je bil zelo zadovoljen evropski šampion. Jadranje brez napake pripisuje predvsem vrhunskim pripravam na sezono, pred katero je s svojo ekipo šest mesecev prebil v Valencii.

Žbogar seveda upa, da ga bo zmaga na evropskem prvenstvu v Warnemündeju tako kot splitska lovorika iz leta 2003 ponesla h kolajnam na prihodnjih tekmovanjih na svetovni in olimpijski ravni. Naslednja velika tekma bo svetovno prvenstvo konec avgusta v Talinu v Estoniji.