Žbogarju osem naslovov v Mariboru

Plavalec Robert Žbogar je na državnem prvenstvu v Mariboru skupaj osvojil osem naslovov.

Objavljeno
31. januar 2016 21.12
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Maribor - Slovenski plavalec Robert Žbogar je najboljši plavalec letošnjega zimskega združenega državnega prvenstva, ki ga je od četrtka do danes gostil Maribor. Plavalec Gorenjske banke iz Radovljice se je zadnji dan okronal še z zmagama na 50 prosto in 100 delfin. Gladko zmago si je v svoji paradni disciplini 1500 prosto priplaval tudi domačin Martin Bau.

Žbogar je v minulih dneh v Mariboru plaval odlično, vsak dan prvenstva je zmagal v po dveh disciplinah in tako s skupno osmimi naslovi prvenstvo zapustil z dobrimi vtisi. S časom 23,08 je bil najhitrejši na 50 prosto, na 100 delfin je kljub zamujenemu startu zmago slavil s časom 53,77. Poleg osmih naslovov je bil Gorenjec še bolj zadovoljen z nekaterimi doseženimi časi, ki kažejo na dobro formo.

»To je ena potrditev dobrega dela še za nekaj let nazaj in spodbuda za naprej. Vedno se veselim zmag, čeprav so to državna prvenstva, a več kot jih je, bolje je. Rezultati so ob tem vedno pomembni, morda celo bolj kot zmage, ker pokažejo tisto pravo formo. Zmage lahko varajo, rezultat pa pokaže pravo formo. Ocena prvenstva je tako zame odlična, rezultati so dobri, tako da sem zadovoljen s prvenstvom,« je po osmih naslovih dejal Radovljičan.

Tudi njemu se je tako kot večini reprezentantov poznalo, da za prvenstvo niso posebej tempirali forme, saj so sredi priprav na vrhunce sezone v obliki evropskega prvenstva in olimpijskih iger. »Telo je zelo utrujeno od vseh treningov in osmih nastopov, potem so tu še štafete. A to je vse del poti na vrh, do dobrega rezultata. V naslednjih tednih bomo najprej trenirali doma, v Radovljici se bomo pripravljali na določene tekme, med drugimi na miting na Reki. Zdaj bo potrebno čim bolj izkoristiti ta čas za dober trening in vikende za počitek. Marca odpotujemo na priprave v ZDA, kjer se bomo dokončno pripravili na evropsko prvenstvo v Londonu,« je dejal Žbogar.

Bau najboljši na 1500 m prosto

Zadnji dan je dobro kot že vse dni prej nastopil tudi domačin Martin Bau, ki je prepričljivo slavil zmago v najdaljši disciplini 1500 prosto s časom 15:36,97. Za lastnim državnim rekordom je zaostal za dobrih 50 sekund, a bil glede na pripravljalno obdobje, v katerem je, vseeno zadovoljen s prikazanim.

»To državno prvenstvo sem izkoristil za dober trening, nastopal sem v veliko disciplinah, zadovoljen sem z rezultati, s pokazanim, odplaval sem tudi nekaj osebnih rekordov v neparadnih disciplinah. Sem pa že utrujen, pozna se veliko nastopov. Trenerka je sicer imela pri vsakem startu nekaj pripomb, kaj bi bilo treba bolje izvesti, a glede na to, v kakem stanju sem nastopal, so rezultati pozitivni in gre vse v pravo smer,« pa je povedal domačin Bau.

Štafeta Fužinarja rekordno

V isti disciplini je pri dekletih zmagala Tjaša Oder s časom 16:11,01, za lastnim državnim rekordom pa je zaostala zgolj dobrih 12 sekund. Do državnih naslovov so danes prišli še Aljaž Kerč iz Olimpije na 200 prsno, pri dekletih je v tej disciplini s časom 2:27,01 slavila Tara Vovk iz Ljubljane, Nastja Govejšek je bila najhitrejša na 100 delfin s časom 59,93, Anja Klinar se je v tej disciplini morala zadovoljiti z drugim mestom. V najkrajši disciplini dneva na 50 prosto je pri dekletih zmagala Anemari Košak iz Neptuna v času 25,46, prva favoritinja tekme, državna rekorderka Nastja Govejšek, je bila šele šesta.

V zadnji disciplini dneva so plavalke Fužinarja Janja Jamšek, Diana Naglič, Janja Šegel in Gaja Natlačen na 4x100 mešano postavile nov absolutni državni rekord.

Plavalci bodo zdaj najprej trenirali po klubih, potem pa se bodo odpravili na višinske priprave v ZDA ali v Južno Ameriko, kjer bodo pilili formo za evropsko prvenstvo v Londonu.