Zdaj vedo, da jim bo delal težave

Tekmeci so spoznali novinca v motokrosistični eliti Tima Gajserja.

Objavljeno
10. marec 2016 22.54
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Svetovni prvak v motogp Marc Marquez nosi njegov dres. Njegove predstave spremlja najboljši slalomist na svetu Henrik Kristoffersen. Zdi se, da vsi bencinski ljubitelji vedo za Tima Gajserja, 19-letnega motokrosista iz vasi Pečke, ki kot najmlajši v elitnem MXGP premika meje tega športa. Slovenski motokros z njim dosega višave v svetovnem merilu.

Ob svojem krstnem nastopu v MXGP v Katarju je Gajser opravil z vso konkurenco in postal najmlajši motokrosist, ki je zmagal na uvodni dirki ob prestopu v elito. Ni presenetil le tekmecev, ampak tudi sebe. »Letos bolj uživam, kot sem lani, ko je bilo več mučenja zaradi nekonkurenčnega 250-kubičnega motorja, tvegal sem in šel prek svojih meja. Na 450-kubični hondi pa je zgodba drugačna. Motor je dober in v tem primeru je vse naprej odvisno samo še od voznika,« je Gajser primerjal najvišji razred z lansko sezono v MX2, v kateri se je – kljub slabšemu motociklu v primerjavi s konkurenco – ovenčal z nazivom svetovnega prvaka. V pripravljalnem obdobju je dodobra stestiral 450-kubični motor, na katerem sicer trenira zadnja tri leta, in dobil tisto, kar mu najbolj ustreza. »Zamenjali smo amortizacijo, poskrbeli za vrhunske nastavitve. Veliko vlogo je pri tem odigral oče. Moč in vodljivost motorja sta zelo dobri,« ni skrival navdušenja nad svojim konjičkom.

Po zgodovinski zmagi za Slovenijo v MXGP je znova pridirkal na stopničke še na Tajskem, kjer je bil drugi. Dirka je bila zaradi visokih temperatur in vlage precejšen zalogaj. Lotil se je je s spomini na težave z lanske tekme, ko je v prvi vožnji dehidriral, po infuziji pa so mu vdrugo prepovedali tekmovati. Dogodki so se zasidrali v podzavest. »Prehod iz evropske zime na 40 stopinj Celzija je naporen. Vlaga je visoka, težko dihaš. Vedel sem, da bo tekma težka, a skušal sem se čim bolje pripraviti, z očetom sva se veliko pogovarjala. Dobro sem odpeljal,« je bil zadovoljen Gajser, ki je vesel, ker si je kot novinec med elito pridobil spoštovanje tekmecev. »Večina jih je starejših od 24 let. Verjetno si mislijo, kaj jih bo nek najstnik prehiteval. Ko sem jim pokazal, da mislim resno in se lahko kosam z njimi, so me začeli jemati kot sebi enakovrednega. Videli so, da jim bom delal preglavice,« je poudaril in dodal, da je letošnja konkurenca v MXGP najmočnejša v zgodovini. Enajst voznikov se lahko meri za vrh.

Edini, ki ga Timova zmaga med elito ni presenetila, je njegov oče Bogomir, ki vodi sinovo karierno pot, odkar ga je pri dveh letih in pol posedel na motocikel. Ob vsakem uspehu se spomni, kako se je skozi trnje prebijal do vrha. »V preteklosti so me hoteli diskriminirati in me odstraniti od Tima. Sem en Gajser iz majhne Slovenije. Boril sem se kot lev. Nekaj sem dokazal. Tudi lani ni bilo vse pošteno, prisotna je bila politika. Tima bi bilo mogoče celo uničiti, ker je iz premajhne države. 'Doktoriral' sem v tem športu, pa čeprav nimam šol, ogromno sem se naučil, moral sem biti trden, nevzkipljiv, čeprav so me drugi prikazovali v drugačni luči, šel sem prek vsega mirno, čeprav ni bilo preprosto, danes pa sem ponosen,« je dejal Bogomir Gajser. On je tisti, ki ohrani Tima mirnega in zbranega pred dirko. »Poznam ga v dno duše. Vem, o čem razmišlja med dirko, tudi pri napakah. Pomembno je, da sem pred štartom sproščen, saj je potem sproščen tudi on,« je dejal Gajser starejši, ki se o vsem pogovori s sinom, podrobnosti pri motorju pa narekuje Hondinim inženirjem.

Tima naslednja dirka v MXGP čaka konec meseca na Nizozemskem, še prej pa se bo predstavil na uvodni tekmi državnega prvenstva v nedeljo v Brežicah. Do domačih navijačev čuti odgovornost in komaj čaka, da se jim spet predstavi.