Že 15. finale svetovnega pokala na Šmarni gori

Tekači letos že tretjič v Sloveniji. Na štartu glavnina najboljših na svetu.

Objavljeno
01. oktober 2016 02.41
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Priljubljena dnevna pohodniška točka Ljubljančanov, Šmarna gora, bo danes gostila že 15. finale svetovnega pokala v gorskih tekih. Na treh različnih progah se bo pomerilo več kot 150 tekačev iz 10 držav, med njimi številni, ki sodijo med najboljše na svetu, štart pa bo ob 10. uri.

Slovenija je med vodilnimi prireditelji pomembnih tekmovanj za gorske tekače, tek na Šmarno goro, ki bo sicer že kar 37., bo že tretje letošnje pri nas. Junija je namreč Podbrdo gostilo svetovno prvenstvo v gorskem maratonu, na katerem sta se z bronastima kolajnama izkazala Lucija Krkoč in Mitja Kosovelj, medtem ko so bile članice ekipno srebrne, julija pa je tek na Grintovec štel za drugo tekmo svetovnega pokala v tej sezoni.

Tedaj sta se zmag veselila Antonella Confortola in Petro Mamu, ki bo tudi tokrat veliki favorit. Eritrejec je namreč zadnji dve leti takorekoč nepremagljiv, letos je slavil na vseh tekmah svetovnega pokala, na katerih je nastopil, manjkal je le na svetovnem prvenstvu, ki prav tako šteje v skupni seštevek. Mamu je bil najhitreje na Šmarni gori že pred dvema letoma. Prav tako se vrača Alex Baldaccin, ki je leta 2012 ob zmagi postavil tudi rekord proge, med zveneča imena gorskega teka sodita tudi Britanec Andrew Douglas in Kenijec Isaac Kosgei, zanimivo bo videti svetovnega mladinskega prvaka in podprvaka, Joela Ayeka in Victorja Kiplangata, ki sta na MSP slavila z odličnima časoma. V predvidoma odličnih vremenskih razmerah se zelo zanimiv boj obeta tudi v ženski konkurenci, v kateri naj bi se za zmago udarili vodilna v svetovnem pokalu Andrea Mayr, večkratna evropska in svetovna prvakinja ter specialistka za tek navkreber, in nekdanja svetovna prvakinja Alice Gaggi, specialistka za tek navzdol. Proga seveda še zdaleč ne vodi le navzgor.

Na štartu bo tudi celotna slovenska reprezentanca z nedavnega SP, na katerem sta bila od naših tekmovalcev najboljša Miran Cvet (26.) in Jasmina Jelovšek (42.).