Že jutri v bazenih za prva odličja

Slovenski plavalci na EP v 25-metrskih bazenih na Danskem lovijo jubilejno 100. slovensko odličje.

Objavljeno
12. december 2017 12.46
Tjaša Oder 3.6.2017 Kranj Slovenija [Tjaša Oder,Kranj,Slovenija]
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Kobenhavn - Sloveniji je edino olimpijsko odličje doslej v Pekingu leta 2008 priplavala Sara Isaković, na svetovni prvenstvih v 50-metrskih bazenih sta jih še v času nekdanje jugoslovanske države osvojila brata Borut in Darjan Petrič, na SP v 25-metrskih bazenih se je zmagovalnih stopničk nabralo 13, na EP v 50-metrskih bazenih 26 in na EP v 25-metrskih bazenih 57.

Prav na EP v kratkih bazenih je Slovenija zelo visoko tudi na večni lestvici, saj je z 18 zlatimi, 17 srebrnimi in 22 bronastimi kolajnami na 14. mestu, ulovljiva je 13. Slovaška, ki ima po zaslugi že upokojene Martine Moravcove 19 zlatih, ter po sedem bronastih in srebrnih odličij.

Aktualni junak slovenskega plavalnega tabora je Triglavan John Peter Stevens, ki je decembra lani na SP v kanadskem Windsorju osvojil srebro na 50 m prsno. Že v sredo pa študenta univerze Tennessee v februarja odprti Kraljevi areni v Koebenhavnu čaka preizkus v svoji paradni disciplini. Njegovi največji tekmeci bodo Italijan Fabio Scozolli, Rus Kiril Prigoda, legendarni Britanec Adam Peaty in Belorus Ilija Šimanovič. Zelo samozavesten je tudi Stevens: »Glede na srebro s SP seveda lahko računam na finale, tam pa bom napadal zmago.«

Ob Stevensu, ta naj bi bil zagotovilo, da bo v deželo na južni strani Alp kot z vseh prejšnjih 18 EP tudi z Danske prišla kolajna, bo na 50 m prsno nastopil še Aljaž Kerč iz ljubljanske Olimpije, letošnje odkritje slovenskega plavanja, ki bo pri 27-ih debitiral na velikih tekmovanjih, več pa pričakuje na 100 in 200-metrski razdalji.

Drugo vroče orožje prvega dne bo Ravenčanka Tjaša Oder, ki jo prav tako v uvodu čaka paradni nastop na 800 m prosto. Varovanka selektorja Gorazda Podržavnika je lani v Londonu na EP v 50-metrskih bazenih osvojila bronasto kolajno in v Skandinaviji sodi v širši krog favoritinj za visoka mesta. »Žal imam v primerjavi s tekmicami slabše obrate, kar je v manjšem bazenu zelo pomembno,« k temu dodaja Odrova, ki si seveda želi četrtkov finale, tam pa potem čim višje. Blizu finala je tudi nadarjena mladinka Branika Katja Fain, ki pa bo morala za ta podvig že v kvalifikacijah močno popraviti osebni rekord.

Na 50 m prsno v ženski konkurenci bodo nastopile Tjaša Vozel, Tina Čelik, Tara Vovk in Tjaša Pintar. Na preboj med najboljših 16 upa predvsem izkušena Vozlova, ki je v življenju vse podredila olimpijskemu nastopu v Tokiu 2020, mladinki Čelikova in Vovkova pa si želita dober nastop in izjemen jutranji start tudi njiju lahko približa popoldanskemu plavanju. Pintarjeva bo start vzela kot ogrevanje za paradno disciplino 100 m mešano.

V moški konkurenci bo nastopil še Martin Bau, ki bo na 400 m prosto lovil lasten državni rekord z zadnjega tovrstnega tekmovanja v Izraelu. Vsekakor tudi on napoveduje dobro formo, pa čeprav je bil v preteklem tednu bolan. »Bil sem pri zdravniku, izpustil nekaj treningov, a na srečo se bolezen ni razvila v kaj hujšega,« je pred prvim nastopom za STA povedal mariborski olimpijec, ki trenira v vodilnem koroškem klubu.