Že ko bo v igri tudi Živa Recek, bo drugače

Slovenske odbojkarice v dveh prijateljskih dvobojih pred EP s Hrvaško dvakrat brez osvojenega niza.

Objavljeno
07. september 2015 00.46
Sara Hutinski na tekmi Evropske lige med Slovenijo in Azerbajdžanom. Maribor 5. julij 2014.
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Resda bodo v prihodnjem mesecu dni oči slovenskih odbojkarskih privržencev v največji meri uprte v moško izbrano vrsto, ki ima na oktobrskem EP v Bolgariji lepe možnosti, da stori dolgo pričakovan korak naprej, a prej bodo šla na parket dekleta, ki jih prvi stik z elito stare celine čaka že čez manj kot tri tedne.

Kot nagrado za zgodovinski podvig so si izbranke selektorja Bruna Najdiča, ki so v dodatnih kvalifikacijah hladnokrvno izločile favorizirano Francijo, prislužile skupino smrti, v kateri bodo pravcati palček ob boku treh evropskih velesil – Italije, Poljske in gostiteljice Nizozemske. S tekmovalnega vidika je morda tako celo najbolje: vsak osvojeni niz bo dodana vrednost, vsaka zmaga pa na meji mogočega, zato se dekletom ne bo treba šibiti pod težo previsokih pričakovanj. V Apeldoornu bodo lahko sproščeno prebijala led in si predvsem tlakovala pot za naprej.

Selektor Najdič ne bo spreminjal dosedanje filozofije: dekleta, ki so dosegla največji uspeh slovenske ženske odbojke, ga bodo imela na EP priložnost še nadgraditi. Čeravno bi lahko poskusil zasedbi dodati nekaj starih, izkušenih mačk, denimo podajalko Karmen Kočar, blokerko Sonjo Borovinšek ali sprejemalko Tino Lipicer Samec, bo stavil na mlado, dokazovanja željno zasedbo, v kateri je polovica igralk stara 20 let ali manj. Če se ne bo nadaljeval trend minulih sezon, ko so se za bliskovito igralsko upokojitev čez noč – prezgodaj – odločile nekatere ključne reprezentantke, denimo Tjaša Turnšek ali Tea Lenarčič, utegne takšna politika izbrani vrsti dolgoročno zgolj koristiti.

Če se bodo Slovenke v Apeldoornu pomerile s samimi slovitimi tekmicami, je prav, da so na tovrstni ravni tudi pripravljalne nasprotnice. Te dni so se Najdičeve izbranke dvakrat pomerile s Hrvaticami, ki prav tako sodijo v evropski vrh, in dvakrat ostale praznih rok, celo brez dobljenega niza. Na prvi tekmi je bil odpor slab (21, 16, 13), na drugi že precej čvrstejši (23, 21, 25), obakrat pa je Najdič, ki je trenerski stolček pri Novi KBM Branik prepustil Sebastijanu Škorcu, v igri svojih izbrank našel pozitivne točke, predvsem pa dobil odgovore, kje bo treba v preostalih treh tednih še posebej zavzeto delati.

Po uvodnem dvoboju je dejal: »Glede na trenutno stanje niti ni bilo slabo. Dekleta še niso v formi, telesno še niso optimalno pripravljena. Na treningih se še nismo imeli časa posvetiti posameznim taktičnim in tehničnim prvinam. Je pa dvoboj z reprezentanco, ki velja za eno najboljših v Evropi, dokazal, da se lahko vsaj na trenutke enakovredno kosamo tudi z velesilami.« Še posebej je izpostavil predstave Sare Hutinski, Anje Zdovc in Urške Igličar, pogrešal pa eno glavnih junakinj dodatnih kvalifikacij Živo Recek, ki je manjkala zavoljo klubskih obveznosti onkraj luže.

V drugo je v Hočah preizkusil kar 16 igralk, med drugim Lano Ščuko in Valentino Založnik, ki ju v dodatnih kvalifikacijah ni bilo zraven. »Videl sem dobre in slabe plati naše ekipe, kar je tudi namen prijateljskih obračunov. Ponavljam: Hrvaška je odlična reprezentanca, naš odpor pa dober pokazatelj, da ekipa napreduje in dviguje raven igre. Daleč od tega, da bi bil nezadovoljen,« je ocenil Najdič. Slovenke bodo novo pripravljalno tekmo odigrale v četrtek z italijanskim prvoligašem Bolzanom.