Že za uvod dvojna zmaga Slovencev in Slatnarja

Slovenski skakalni as Peter Prevc na prvi preizkušnji za celinski pokal pičle 0,7 točke pred Rokom Justinom

Objavljeno
02. julij 2016 01.48
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Kranj – Najboljši smučarski skakalec na svetu Peter Prevc je včeraj upravičil vlogo favorita in v svojo korist odločil prvo tekmo za celinski pokal na 110-metrski napravi pod Šmarjetno goro. Toda njegova prednost na koncu ni bila velika, saj se mu je drugouvrščeni Rok Justin, sicer član slovenske reprezentance B, približal na vsega 0,7 točke. To je bila tudi dvojna zmaga za smuči Slatnar.

Prevc je s skokom, dolgim 106 metrov, vodil že po uvodni seriji, Justin, ki je bil sicer še pol metra daljši, pa mu je že tedaj dihal za ovratnik, saj je zaostajal za pičlih osem desetink točke. Nekoliko več (5,4 točke) je ločilo tretjeuvrščenega Avstrijca Clemensa Aignerja (105 m), med sedmerico pa so se uvrstili še Čeh Viktor Polašek (103,5 m), Poljak Jan Ziobro (104 m), Nemec Karl Geiger (105 m) in Žirovec Tomaž Naglič (103 m).

V finalu je močno napredoval Robert Kranjec (101,5 m in 104,5 m), ki je s petim dosežkom druge serije z dvanajstega mesta poskočil na končno šesto. Polašek (109 m) in Ziobro (108,5 m) sta zamenjala mesti in ostala tik pod zmagovalnim odrom, na katerem so najboljši trije iz prvega »polčasa« ubranili svoje položaje. Aigner je v drugo pristal pri 110,5 metra, Justin in Prevc, ki je imel ob doskoku manjše težave, pa sta skočila še meter dlje in si nasmejana čestitala za dvojno zmago.

»Tekma je bila koristna, da smo videli, kako se na njej po treningih obnašajo naše glave,« je pojasnil Prevc, ki je slavil že sedmo zmago v celinskem pokalu, od tega četrto v Kranju. Na vprašanje, kako je zadovoljen s smučmi, je odvrnil, da še niso takšne, kot bi si želel. »Vendar pa tudi lanske (Elanove) v tem obdobju še niso bile najboljše. Sem pa vesel, da že na začetku sezone tako dobro delujejo, jih bo pa treba še nadgraditi,« je še razložil 23-letni šampion iz Dolenje vasi v Selški dolini.

Justin je z drugim mestom in minimalnim zaostankom za Prevcem potrdil dobro formo, na katero je že pred tekmo opozoril trener naše reprezentance B Igor Medved. Za 23-letnega člana SSD Stol Žirovnica je bila to sicer že 14. uvrstitev na zmagovalni oder v »2. svetovni ligi«, peta na drugo stopnico in prva pod Šmarjetno goro.

Med najboljšo deseterico sta se od naših prebila še Naglič (8.) in Jaka Hvala (9.), točke so si priskakali tudi Matjaž Pungertar (15.), Žiga Jelar (17.), Anže Lanišek (21.), Tilen Bartol (23.), Domen Prevc (24.), Miran Zupančič (26.) in Andraž Pograjc (28.), praznih rok pa je med 64 tekmovalci iz 15 držav ostal le Anže Semenič (48.).

V Kranju bo danes še druga preizkušnja za celinski pokal, začela pa se bo že ob 9.30.