Želel se je še boriti, četudi bi ga ubil

Boks: Genadij Golovkin s tehničnim nokavtom v peti rundi premagal Kella Brooka.

Objavljeno
12. september 2016 01.34
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
London – Genadij Golovkin in Kell Brook sta v razprodani londonski areni O2 v soboto zvečer uprizorila vrhunsko boksarsko predstavo, kakršne na tej ravni že lep čas nismo videli. Vlogo favorita je upravičil 34-letni Kazahstanec, ki je zmagal s tehničnim nokavtom v peti rundi, toda štiri leta mlajši Britanec si je za nadvse dostojen odpor prav tako prislužil glasen aplavz svojih številnih navijačev.

Golovkin brez rokavic deluje kot mož, ki še muhi ne bi storil nič žalega. A v ringu se prelevi v »ubijalski stroj«, ki ga je težko oziroma nemogoče ustaviti. To je na lastni koži občutil tudi Brook, svetovni prvak v velterski kategoriji po različici IBF, po kateri je bil – mimogrede – skoraj dve leti šampion tudi Dejan Zavec. Tako se je 30-letnik iz Sheffielda že po poldrugi minuti znašel v velikih težavah, potem ko ga je »GGG« načel s kombinacijo močnih in natančnih udarcev. Toda »Posebnež«, kot se tudi glasi vzdevek Angleža, si je pred očmi številnih zvezdnikov (med drugimi je v prvi vrsti sedel tudi Zlatan Ibrahimović) hitro opomogel od šoka in začel Golovkinu vračati »milo za drago«. A kljub temu ni mogel resneje ogroziti njegove prevlade v srednji kategoriji.

Ko je začel v tretji rundi krvaveti pod desnim očesom, se je začela izzivalčeva ladja počasi potapljati. Kell jo je s srčnim bojem držal nad gladino še dve rundi, nakar je trener Dominic Ingle, ki je ostal brez glasu, v znak vdaje vrgel v ring belo brisačo, ker je pač spoznal, da nadaljevanje krvavega obračuna z načetim vidom nima več nobenega smisla. Brook se je sprva jezil zaradi prekinitve; globoko v sebi je namreč verjel, da bi lahko kljub poškodbi v nadaljevanju presenetil kazahstanskega narodnega heroja.

»Nisem želel končati na takšen način. Pripravljen sem se bil boriti naprej, pa četudi bi me ubil,« je bil po prvem profesionalnem porazu (po 36 zaporednih zmagah, 25 s k. o.) potolčen do tal Britanec, ki je priznal, da je od tretje runde naprej res slabše videl – celo dvojno. Vendar pa je kljub temu čutil, da bi lahko pripravil senzacijo. Optimizem so mu vlivali zlasti udarci, po katerih so – kot je dejal – Golovkinu klecnila kolena. Zato si želi povratni dvoboj, »ki bo dal pravega zmagovalca.«

»Bog vojne«, ki je slavil še 36. zmago (33. s k. o.) in vnovič ubranil šampionske pasove združenj IBF, IBO in WBC (ob tem si lasti še lovoriko WBA), je zanikal, da bi bile Brookove pesti zanj pretirano nevarne. »Ne, njegovi udarci niso bili prav močni, zato sem se počutil, kot da bi bil na 'sparingu'. Moram pa reči, da je pravi borec in vojak, ni pa srednjekategornik,« je ocenil Golovkin in na vprašanje, s kom bi se najraje pomeril naslednjič, odvrnil: »Z Billyjem Joejem Saundersom, prvakom po različici WBO. Želim si združiti vse pasove v kategoriji, sicer pa sem se pripravljen spoprijeti z vsakim.«

Nad dvobojem je bil navdušen tudi Zavec, ki tako kakovostnega boksa že dolgo ni videl. »Če sem za Genadija vedel, kaj lahko pričakujem od njega, pa me je s pogumno borbo prijetno presenetil Kell. Od sobote ima z menoj enega navijača več,« je povedal 40-letni Ptujčan.