Želel storiti korak naprej, a ga je nazaj

Atletika: Najboljši slovenski atlet lanske sezone, skakalec s palico Robert Renner, močno razočaran z letošnjimi nastopi.

Objavljeno
25. julij 2017 23.36
RENNER Robert, 20.6.2017, Velenje [robert renner, atletika]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Od slovenskih atletov je med najbolj razočaranimi v tej sezoni gotovo skakalec s palico Robert Renner. Lani najboljši po izboru zveze namreč ni izpolnil norme za nastop na SP v Londonu, njegovi skoki so bili daleč od želene ravni, zdaj bo moral razmisliti, kako naprej.

Za Rennerja vzponi in padci niso nekaj novega. Leta 2011 je osvojil naslov prvaka na SP za mlajše mladince, pri 18 letih že preskočil 562 cm, potem pa za dve sezoni padel v hudo krizo, iz katere se je pobral predlani. Tedaj je zmagal na EP do 23 let in pot je šla spet navzgor. Istega leta je na SP v Pekingu s 570 cm postavil državni rekord, lani je bil bronast na EP v Amsterdamu, nastopil je tudi na igrah v Riu. Po sezoni se je presenetljivo razšel s trenerjem Milanom Kranjcem in začel sodelovati z nekdanjim srbskim skakalcem v daljino Draganom Despotovićem, a se z njim ni približal želeni ravni.

»Trenerja sem zamenjal z enim samim namenom, to je, da napredujem, zgodilo pa se je ravno obratno. Nazadoval sem, in to ravno toliko, kot sem želel napredovati. To nikakor ni tisto, kar sem si želel, kar sem pričakoval,« priznava Renner, ki je bil sicer zelo zadovoljen s spremembami, ki jih je vnesel novi obraz. »Dejstvo je, da vsak trener dela drugače. Dragan je bil atlet, skok v daljino in skok s palico sta si v tekalnem delu podobna, pri tehničnih treningih mi je pomagal oče, ki je tudi skakal s palico. Redke stvari sem delal podobno kot lani, precejšen poudarek je bil na moči in hitrosti, napredoval sem pri bistvenih stvareh in res mi ni jasno, kako se je vse skupaj lahko poslabšalo. Glede telesnih sposobnosti sem veliko boljši, kot sem bil, sem močnejši in hitrejši, skakal sem z istimi palicami kot lani, tako da bi moral dosegati boljše višine, a sem slabše,« zmajuje z glavo Renner, ki navkljub vsemu stoodstotno stoji za menjavo trenerja.

Zadnjo priložnost za izpolnitev norme je imel na državnem prvenstvu v Celju, a je ostal daleč zadaj (540). »Stvari so se začele zapletati prejšnji teden v Novem mestu, kjer sem opravil nekaj zelo slabih skokov in preskočil le 520 cm, kar me je psihično precej potrlo. Če bi imel na voljo nekaj dni treninga, bi bilo verjetno precej bolje, saj slabe tekme precej vplivajo name,« pravi 23-letnik in pri tem opozarja na specifičnost te discipline. »Redki so tisti, ki se na najvišji ravni obdržijo več let brez nihanj. Poznam primere atletov, ki so bili olimpijski prvaki, ki so preskakovali 6 metrov, a potem v naslednji sezoni padli na 550 cm. To lahko razume le skakalec s palico, to je zelo psihična disciplina in lahko si vrhunsko pripravljen, a ti to nič ne pomaga, če nisi močan v glavi,« opozarja Renner, ki je imel letos tudi nekaj težav s poškodbo kolena, a v njej ne želi iskati izgovorov za ponesrečeno sezono.

»Želel sem si izpolniti vsaj normo za evropsko prvenstvo prihodnje leto, ki je 555 cm, da bi imel vsaj nekaj od te sezone, a mi ni uspelo niti to. Sezona je res daleč od tega, kar sem pričakoval, res sem si želel, da bi mi uspela, še toliko bolj sem se želel dokazati zaradi sprememb, za katere sem se odločil, a bo očitno treba počakati na naslednjo. Res sem razočaran, sploh ker prihajam v leta, ki naj bi bila vrhunec moje kariere. Zdaj bo vsako leto dragoceno,« dodaja Renner, ki si bo zdaj vzel dva meseca časa, da bo razmislil, kako želi naprej, bržčas pa se bo spet odločil za določene spremembe … Sezone sicer še ni končal, saj bo nastopil še na finalu atletskega pokala ter morda še na mitingu svetovnega izziva, a je že zdaj bolj ali manj jasno, da je bila njegova najboljša letošnja tekma v Velenju, kjer je preskočil 550 cm, za las pa letvico zrušil na 562, kar bi ga zelo približalo SP.