Ženske najbolje doslej, moški najslabše doma

Gimnastika: tri slovenske zmage v Ljubljani, za dve posrbela Teja Belak, za eno Saša Golob.

Objavljeno
22. april 2014 01.48
Saša Golob Ljubljana 20.4.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Diametralno nasprotne rezultate sta dosegli slovenski gimnastični reprezentanci na domači tekmi svetovnega pokala minuli konec tedna. Medtem ko je bila za ženske s tremi zmagami to sploh najuspešnejša tovrstna preizkušnja, moški pred svojimi navijači še nikdar niso imeli tako slabega izkupička, z zgolj eno uvrstitvijo med trojico, in to na 3. mesto.

Slovenija je tokrat desetič zapored gostila tekmo svetovnega pokala, glede na to, da zasedba pogosto ni bila ravno vrhunska, so bili temu primerni tudi domači rezultati. Pa tudi če je bila konkurenca dobra, sta bila Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek (ter pozneje Sašo Bertoncelj) vedno dovolj konkurenčna za najvišja mesta in tako so slovenski telovadci (moški) do letos vsakič dosegli vsaj eno zmago, večkrat dve, večinoma pa so poskrbeli za več uvrstitev med najboljšo trojico. Tokrat pa je – navkljub okrnjeni konkurenci – čast s 3. mestom reševal Alen Dimic, ki je na bradlji prikazal zelo dobro sestavo, finalista sta bila še Rok Klavora na parterju in Sašo Bertoncelj, ki pa je s konja padel, tako kot že v kvalifikacijah Petkovšek pri seskoku z bradlje.

»Sliši se kar kruto, ampak res gre za najslabši domači izkupiček. Če potegnem črto pod tekmo, je bila zelo slaba, pohvale si zaslužita le Alen Dimic in Luka Kišek, ki je ob svojem debiju za las zaostal za finalom. Je pa tako, da bi bil lahko vtis veliko boljši, če se ne bi nastopa ponesrečila Mitji in Sašu, saj vsi vemo, kako kakovostna sta sicer. Navkljub vsemu nisem tako zelo nezadovoljen, se pa zavedam, da nas čaka še veliko dela,« je ocenil Sebastijan Piletič, ki je pred sezono zelo potihem – tega smo na gimnastični zvezi že vajeni – prevzel selektorsko mesto od Edija Kolarja. V Osijeku, kjer bodo že v četrtek (in petek) kvalifikacije za naslednjo tekmo svetovnega pokala, zadnjo pred EP, tako ekipo čaka popravni izpit. »Vsekakor. Gre nam za to, da dobimo pravi občutek pred EP, pa tudi točke svetovnega pokala so pomembne, saj je letos tekem zelo malo. Prepričan sem, da bo že v Osijeku bolje,« je še dejal Piletič in v smehu dodal: »Slabše že tako ali tako ne more biti.«

Ravno obratno pa velja za žensko reprezentanco, v kateri se je Teji Belak med slovenskimi zmagovalkami tekme svetovnega pokala pridružila Saša Golob, ki je osvojila 1. mesto na parterju. S tem je zaokrožila odličen konec tedna Belakove, saj se je od danes 20-letnica prvič razveselila kar dveh zmag, po preskoku še na gredi. Seveda je treba v zakup vzeti, kakšna druščina se je zbrala v Ljubljani, saj je bolj ali manj jasno, da bo na bližnjem EP konkurenčna zgolj Belakova na preskoku. »Tri zmage so resda naš najboljši dosežek, super, nepozabno, vendar pa ostajamo realni in gremo normalno naprej s pripravami za EP. Popotnica je dobra, čaka pa nas še kar nekaj dela, da bosta Teja in Saša stoodstotno pripravljeni za Sofijo. Še enkrat, smo na realnih tleh, vemo, kaj posamezni rezultati pomenijo in kaj lahko na posameznih tekmovanjih dosežemo,« pa poudarja selektor ženske ekipe Andrej Mavrič.