Zima le odskočna deska za poletje

Začenja se dvoransko atletsko svetovno prvenstvo, od Slovencev prvi v areno Luka Janežič v teku na 400 metrov.

Objavljeno
17. marec 2016 00.55
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Luka Janežič, ki je lani opozoril nase z državnimi rekordi na 400 metrov tako v dvorani kot na prostem, je tudi letos nadaljeval v slogu iz prejšnje sezone. Najboljši rezultat v državi je izboljšal dvakrat, na nov rekord pa upa tudi na svetovnem prvenstvu v Portlandu, kjer se bo od slovenske trojice prvi podal v boj. Za polfinale.

Z 20 leti najmlajši član slovenske reprezentance v Portlandu, ki jo sestavljata le še Maja Mihalinec in Marina Tomić, je vso zimsko sezono nizal dobre čase in uvrstitve. Vmes je tudi okusil, kako se je v dveh dvoranskih krogih meriti z zares močno konkurenco, v ZDA pa je odpotoval z 29. časom sezone, a 13. med prijavljenimi, s 46,32 je pred dobrim mesecem dni v Linzu še drugič letos (najprej 46,54) izboljšal državni rekord. »Rekord je bil cilj zimske sezone, sem bil pa presenečen, da sem ga prvič izboljšal že takoj na začetku. Načrtoval sem, da ga bom odtekel v zadnjih tekmah, čas je pa kar realen, saj sem zelo dobro pripravljen, tako da smo merili na nek tak rezultat. Naredili smo še korak naprej, smo na pravi poti,« o zimski sezoni, v kateri je izpolnil pričakovanja, pravi Janežič, ki je na ta način seveda dobil tudi veliko nujno potrebne samozavesti za velike tekme.

»Letos sem se začel udeleževati močnejših mitingov, navadil sem se, da na štartu stojim ob velikih imenih. Predvsem v Dublinu sem se prepričal, da sodim med najboljše v Evropi, ta nastop je bil dobra učna ura zame in v Portlandu mi bo tudi zavoljo tega lažje. Zaupam vase, popotnica za svetovno prvenstvo je dobra, cilji pa se seveda zvišujejo. Želja je še en državni rekord, z njim bo polfinale dosegljiv, bo pa to seveda posebna tekma,« razmišlja atlet iz Vodic pri Ljubljani, ki seveda ne more mimo specifičnosti teka na 400 metrov v dvorani, ki je nekaj povsem drugega kot na prostem. Veliko je pač prerivanja, ki se ga je sicer zdaj že navadil, in v prvem krogu si je treba za dober rezultat nujno izboriti dober položaj, torej vstop v drugi krog na 1. ali 2. mestu.

Zimska sezona, ki se bo s SP končala, pa za Janežiča seveda še zdaleč ni najpomembnejša letos, s trenerjem Rokom Predaničem, nekdanjim šprinterjem, sta tudi razmišljala, da bi jo izpustila, a sta se na koncu vendarle odločila drugače. »Po koncu lanske sezone sva se pogovarjala o tem, potem pa sva si rekla, le zakaj ne bi tekmoval. Zadnja leta pač delujem tako, da pozimi tečem, in s trenerjem se drživa tega, da ne spreminjava stvari, ki funkcionirajo. Je pa ta zimski del zgolj odskočna deska za poletno sezono, v kateri bo glavni cilj vsekakor evropsko prvenstvo, medtem ko bodo prve olimpijske igre bolj za pridobivanje občutkov, seveda ob želji po čim boljšem nastopu,« o drugem, pomembnejšem delu leta pravi Janežič, ki ga prvi nastop čaka jutri ob 19.35 po srednjeevropskem času, če bo uspešen, nato še isti dan v ZDA – pri nas pa že v soboto – polfinale.

Prvenstvo se bo sicer s finalnima odločitvama v moškem in ženskem skoku s palico začelo danes ponoči (ob 19.05 po lokalnem času), jutri (oziroma po slovenskem času v prvih sobotnih urah) pa bo nastopila še ena Slovenka, in sicer Marina Tomić. Slednja je na 60 m z ovirami že neposredno v polfinalu, potem ko so kvalifikacije odpadle, ker se je premalo tekmovalk z izpolnjeno (zaostreno) normo odločilo za nastop. Tretja slovenska tekmovalka v Portlandu Maja Mihalinec bo prvič v štartni blok za tek na 60 m stopila v soboto, zadnji dan prvenstva pa bo minil brez nastopov naših atletov.