Zimski junaki s Tino Maze na čelu nizali uspehe

Nocoj bo v Cankarjevem domu razglasitev najboljših slovenskih športnikov leta.

Objavljeno
18. december 2013 19.03
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Slovenci smo športni narod, to velikokrat poudarimo, na to smo ponosni in naši športniki so nas tudi v zadnjem letu dni razveseljevali z uspehi. Junakov je bilo veliko, kdo bo na mestu najboljših nasledil Urško Žolnir, Anžeta Kopitarja ter Iztoka Čopa in Luko Špika, pa bo jasno na današnji razglasitvi športnikov leta.

Leto 2013 resda ni bilo olimpijsko, kljub temu pa so si tekmovanja sledila drugo za drugo, novinarji so najboljše spet izbirali z zelo širokega nabora imen. Da, v nekaterih že kar pregovorno zelo uspešnih panogah za slovenski šport, kot so atletika, gimnastika, veslanje, je bil zelo očiten korak nazaj, saj so se z največjih tekmovanj Slovenci vrnili brez kolajn, tradicionalno pa so leto zaznamovali zimski junaki. Le kdo ne pomni sezone smučarske kraljice Tine Maze, ki je izboljšala tako rekoč vse mogoče rekorde. Mazejeva, ki sicer v novo sezono še zdaleč ni štartala tako uspešno, je v eni najbolj priljubljenih panog pri nas zasenčila vse tekmice, ni pretirano reči, da je bila prvo ime zime v svetu. Korošica – te dni je sicer v Franciji, saj se pripravlja na sobotni smuk – je bila najboljša športnica leta že trikrat, če bi ji pripadla še četrta lovorika, bi se že povsem približala rekorderki v samostojni Sloveniji Brigiti Bukovec (5), ne pa še absolutni – Mateji Svet (7).

Uspehi Mazejeve so najbolj odmevali v slovenski javnosti in so bili tudi najbolj konstantni, vendar pa je bilo še kar nekaj drugih športnic, ki se lahko z zadovoljstvom ozrejo na opravljeno v letu 2013. Judoistke – izstopali sta Lucija Polavder in Vlora Beđeti – so pač še naprej skrbele za kolajne, gorska kolesarka Tanja Žakelj je postala evropska prvakinja, le za malo je odličje na EP zgrešila telovadka Teja Belak in še bi lahko naštevali.

Moški niso imeli svoje »Tine Maze«, nihče od Slovencev ni tako prevladoval v svoji panogi, zato gre tudi pričakovati tesnejše izide. Lani so novinarji prvič za športnika leta izbrali tekmovalca iz moštvenega športa, potem ko je Anže Kopitar LA Kings popeljal do naslova v NHL. Bi se lahko zgodba ponovila tudi letos? Kaj lahko, saj je Goran Dragić z druščino obnorel Slovenijo na domačem EP, na katerem je sicer reprezentanca ostala brez želene kolajne, »Gogi« pa bil izbran v najboljšo peterko. A tudi pri moških ne gre mimo »zimskih« uspehov, med katerimi imajo posebno mesto skakalci s Petrom Prevcem na čelu, saj je ta na SP osvojil dve kolajni. Tudi bitalonec Jakov Fak se je na tekmi sezone povzpel na stopničke, prav tako deskar Rok Marguč, v kategoriji do 23 let je na SP v cestni dirki zablestel tudi Matej Mohorič itd.

Leto 2013 bo šlo gotovo v zgodovino slovenskega hokeja, saj si je naša reprezentanca izborila premierni nastop na OI, kar jo postavlja med glavne kandidate za ekipno lovoriko, vendar pa je rokometna reprezentanca za las ostala brez kolajne na SP, medtem ko mariborski nogometaši z uvrstitvijo med 32 v evropski ligi časovno niso več ujeli glasovanja. So mogoče prepričali tudi brez zadnjega podviga? Vse bo znano danes nekaj čez 21. uro, ko se bo prireditev v Cankarjevem domu končala.