Živa brez olimpijske vozovnice

Strelstvo: danes na evropskem prvenstvu na Madžarskem zadnja priložnost za Rio za Debevca.

Objavljeno
26. februar 2016 22.36
Mojca Finc
Mojca Finc

Györ – Prvič sta slovensko strelko Živo Dvoršak na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem spremljala tudi starša. Na Madžarsko sta se odpravila Živi v podporo. Vsi so ji privoščili olimpijsko kvoto. Cilj Ljubljančanke je bil optimalen nastop – uspel ji je v kvalifikacijah, v finalu pa se ji je zalomilo. Z 8. mestom je zgrešila zadnjo priložnost za pot v Rio.

Dvoršakova je imela v finalu bučno podporo, a v finalu je streljala zelo spremenljivo (79,9 kroga). »To, da sem se borila in uvrstila v finale, je bil le en del preizkušnje. Po kvalifikacijski tekmi sem se pripravljala za finale in se skušala umiriti, a se mi preprosto ni izšlo. Moje neposredne tekmice, ki so lovile olimpijsko kvoto, so prav tako slabo streljale, a šele potem, ko sem izpadla. V finalu sem bila prva, ki sem posegla po slabših strelih, naredila sem preveč napak,« je bila razočarana 24-letna strelka.

Finale je bil zelo stresen tudi za Živino trenerko Polono Sladič. »V poskusni seriji je imela zelo močne centre, vsi smo upali, da bo tako nadaljevala v finalu. A kljub vsemu sem zadovoljna, po hudi lanski krizi se je uvrstila v veliki finale, kar je odličen izid. V finalu se je borila, zato ji čestitam, čeravno je zaradi zapravljene olimpijske vozovnice ostal grenak priokus,« je dejala Sladičeva, ki je spomnila na Živino premišljevanje, kje nadaljevati pot in tehtanje med nadaljevanjem študija in kariero.

Urška Kuharič in Nina Juvan se od EP z zračno puško poslavljata s 77. (406,6) in 78. mestom (406,5). Kevin Venta si je z zračno pištolo pristreljal 46. mesto (569), Sašo Stojak je bil s krogom manj 49., Blaž Kunšek pa 54. (567). Slovenija je v ekipni konkurenci zasedla 13. mesto (1704).

Danes se bo po petih letih premora v konkurenci stare celine z zračno puško spet meril lastnik treh olimpijskih kolajn Rajmond Debevec. S tovrstnih prvenstev se je v preteklosti umaknil, ker je spoznal, da je težko držati korak z mlajšimi tekmovalci, ki »jih je vedno več in vedno bolj so uspešni«. Ker je izkoristil vse priložnosti za olimpijsko kvoto z malokalibrsko puško, mu je ostalo le še dokazovanje z zračno. Zato se je odločil, da zimski del sezone posveti treningu s tem orožjem. Pred odhodom na Madžarsko je strelec, ki je nastopil na osmih olimpijskih igrah, dejal, da se bo zanašal tudi na svoje bogate izkušnje. »Na prvenstvih nastopam od leta 1980, za sabo jih imam približno 30,« je dejal in dodal, da je realen in ve, da bo težko uresničil cilj, vendar pa bo na strelišču skušal prikazati svoj maksimum. »Zadnji trening je potekal dokaj zadovoljivo, vse je bilo tako, kot sem si želel. Tudi težave z vrtoglavico so očitno izzvenele. Pripravljen sem. Seveda je tekma nekaj drugega kot vadba, drži pa, da grem po dobrem treningu v tekmo z veliko več entuziazma in samozavesti,« je še povedal.

Poleg Debevca se bodo danes z zračno puško merili še Željko Moičević in Benjamin Jodl, z zračno pištolo pa Petra Dobravec, Katja Vodeb in Majda Raušl.