Živa Dvoršak ostala brez olimpijske vozovnice

Slovenska strelka z zračno puško je bila na evropskem prvenstvu v Györu v kvalifikacijah peta, v finalu pa osma.

Objavljeno
26. februar 2016 15.17
Posodobljeno
26. februar 2016 15.17
iza/strelstvo
J. P.
J. P.

Györ - Slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu na Madžarskem z zračno puško napredovala v finale, tam pa zasedla zadnje, osmo mesto in se tako ni prebila na letošnje poletne olimpijske igre v Riu. V igri so bile namreč še tri olimpijske kvote, a so bile finalistke, ki poti v Brazilijo še niso imele zagotovljene, kar štiri - in naša predstavnica je potegnila najkrajšo. Z zlatim odličjem se je okitila Srbkinja Andrea Arsović, na zmagovalnem odru sta ji družbo delali še Norvežanka Malin Westerheim in Švicarka Petra Lustenberger.

Poleg Dvoršakove, ki je neuspešno naskakovala svoj drugi olimpijski nastop po londonskem izpred štirih let, so bile pred tekmo brez norme še Lustenbergerjeva, domača adutinja Julianna Miskolczi in Hrvatica Tanja Perec, ki so bile v finalu vse boljše od nje, ob njih pa so si finalni nastop zagotovile še Arsovićeva, Westerheimova ter Nemka Barbara Engleder in Britanka Jennifer McIntosh. V kvalifikacijah je Živa s 416,6 kroga zasedla peto mesto, manj uspešni sta bili preostali dve slovenski strelki, ki sta se druga za drugo zvrstili na 77. in 78. mestu: Urška Kuharič je zadela 406,6 kroga, Nina Juvan pa 0,1 kroga manj.

Živa Dvoršak: V finalu je bilo preveč napak

Ljubljančanka, ki je ponovila zgodbo s predlanskega evropskega prvenstva v Moskvi, ko je bila v finalu prav tako osma, je navzlic podpori številnih slovenskih navijačev v finalu prikazala spremenljivo streljanje (9,5; 9,9; 10,7; 9,9; 10,8; 10,1 in 9,2), zaradi česar ni skrivala razočaranja: »Končala sem na najbolj nehvaležnem mestu. To, da sem se borila in se prebila v finale, je bil le en del preizkušnje. Po kvalifikacijah sem se skušala umiriti za finale, a se mi enostavno ni izšlo. Moje neposredne tekmice, ki so prav tako lovile olimpijsko kvoto, so v določenih trenutkih tudi slabo streljale, a šele nato, ko sem izpadla. V finalu sem kot prva posegla po slabših strelih in naredila preveč napak.«

Živina trenerka Polona Sladič pa je takole komentirala doseženo: »Finale je bil stresen za vse, ne le za Živo. V poskusni seriji je imela zelo močne centre in vsi smo upali, da bo tako nadaljevala tudi v finalu, a se ji ni izšlo. Vse tekmovalke so grešile, toda Živa je žal prva, kar jo je naposled stalo olimpijskih iger. Vseeno sem zadovoljna, po hudi krizi v minuli sezoni se je uvrstila v finale, kar je fantastičen izid. Lahko ji le čestitam, čeravno je zaradi zapravljene priložnosti za Rio ostal rahel grenak priokus.«

Skriti adut Venta na 46. mestu

Nekoliko v senci Živinega nastopa pa je slovenska trojica nastopila tudi z zračno pištolo. Najboljši je bil na 46. mestu Kevin Venta z zadetimi 569 krogi, Sašo Stojak je zadel krog manj in končal tri mesta nižje, Blaž Kunšek pa je bil 54. s 567 krogi. V ekipni konkurenci je Slovenija na trinajstem mestu zadela 1704 kroge.

Ormožan, ki je veljal za skritega aduta slovenske odprave na Madžarskem, je nanizal serije 95, 97, 92, 97, 94 in 94, tudi njegov kolega in debitant v članski konkurenci Stojak je bil do zadnje serije v lepem položaju, na koncu pa ga je zmanjkalo, zadel je zgolj 92 krogov in zdrsnil po razpredelnici močno navzdol.

»Zavedal sem se, da bo tekma težka. Za vrhunski dosežek bi moralo biti vse idealno, a ni bilo. Že v prvi seriji mi je en krog 'pojedla' osmica, druga je bila odlična, v tretji pa mi je padel utrip. V nadaljevanju nisem bil popolnoma zbran, trudil sem se po najboljših močeh, a je bilo preveč devetk,« je vtise strnil Venta.

»Od debiju v članski konkurenci sem svoj cilj izpolnil. Ponovil sem dosežek s treningov, žal mi je le, da sem v zadnji seriji zaradi želje po čim boljši uvrstitvi močno popustil in zapravil priložnost za še boljši rezultat,« pa je pod storjeno črto potegnil Stojak.

Obisk nepridipravov

Rajmond Debevec in Željko Moičević pa sta imela v času zajtrka v hotelski sobi gosta z nečednimi nameni, ki jima je odtujil dobrih 200 evrov - Moičević je ostal brez 140, Debevec pa brez 85 evrov. Oba (kot tudi debitanta Benjamina Jodla) jutri čaka tekma z zračno puško.