Živin urnik zapolnjen do zadnje minute

Na strelskem evropskem prvenstvu z zračnim orožjem na Nizozemskem slovenska ekipa brez Žive Dvoršak.

Objavljeno
26. februar 2015 00.07
Živa Dvoržak, MK 50 m, 18.6.2014, Pragersko
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Slovenske strelce prihodnji teden čaka prvi vrhunec leta, evropsko prvenstvo z zračnim orožjem na Nizozemskem. V odpravi v Arnhem zaradi natrpanega urnika ne bo najboljše Žive Dvoršak. »Bron iz Danske ohranjam v lepem spominu, a se le redko oziram nazaj, raje razmišljam o novih tekmah,« se je spomnila uspeha na EP izpred dveh let.

Dvoršakova, sicer študentka na univerzi Zahodna Virginija, na lanskem EP v Moskvi ni ubranila brona, vknjižila je 8. mesto. Na njene nastope je vplivala tudi časovna razlika s poti iz ZDA, zaradi katere je vse bolj izgubljala energijo. Letos se je po tehtnem premisleku odločila, da prvi vrhunec leta izpusti.

Njen ameriški urnik – pridno usklajuje študijske in strelske obveznosti – je namreč zapolnjen do zadnje minute, po EP pa jo čaka ameriško univerzitetno prvenstvo NCAA, ki je onkraj Atlantika izjemnega pomena. »Če bi tekmovala na EP, bi dva dni po vrnitvi iz Nizozemske že letela na Aljasko, kar bi bilo prenaporno. Konec januarja smo se že merili na Aljaski in pot do tja so zaznamovali zapleti – namesto 14 ur smo do cilja potrebovali dvakrat več. Verjetno se kaj takega ne bo ponovilo, a ocenila sem, da je bolje ostati v Ameriki. Zelo žal mi je, ker ne bom tekmovala na EP, ampak nekaj sem morala žrtvovati, da sem lahko uskladila oba strelska urnika,« je iz ZDA sporočila Ljubljančanka. Čeprav bo izpustila pomembno tekmovanje z močno konkurenco, je prepričana, da bo tudi preizkušnja na prvenstvu NCAA dovolj močna, ker se bo dokazovala z obema orožjema (zračno in malokalibrsko puško), med tekmicami pa bodo po njenih besedah številne dobre strelke.

V prvem načrtu treninga je pri njej še vedno zračna puška. »Morda imam za sabo kakšen trening manj kot bi ga naredila doma, toda vadbe so časovno daljše, tudi strelov je po številu več. Čez dan se osredotočam na trening z obema orožjema. Streljam več kot dovolj,« je opisala vadbeni program.

Kot vselej 23-letnica stopa korak za korakom in ne prehiteva dogodkov. »Cilj sezone je stopati lepo počasi iz tekme v tekmo in na vsaki dati od sebe 100 odstotkov,« je razkrila vodilo, ki mu sledi.

»Svojo« konkurenco bo Dvoršakova letos prvič srečala na aprilski tekmi za svetovni pokal v Južni Koreji. »V maju imamo nato še preizkušnjo v Atlanti, ki je ravno nekaj dni po mojih zaključnih izpitih na univerzi. Nato se z ekipo vračam v Slovenijo,« je svoj tekmovalni načrt razkrila Dvoršakova.

Slovenski šesterici na Nizozemskem med 2. in 8. marcem privošči mirno roko in natančne strele. »Naj jim nastop uspe! Verjamem, da so dovolj sposobni pokazati, kar znajo. Na koncu pa jim želim še kanček športne sreče, ki je potrebna za piko na i, da stvari obrne v njihov prid,« je Željku Moičeviću, Petri Dobravec in druščini poslala lepo sporočilo.