Živin vrtiljak čustev na strelskem maratonu

Strelka Živa Dvoršak na domačem EP v trojnem položaju 30. Trenerka Sladičeva: Zavedati se mora, da je sposobna več.

Objavljeno
22. julij 2015 01.17
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Pragersko – Različne misli so švigale po glavi Žive Dvoršak, prve slovenske strelke, na uvodni tekmovalni dan evropskega prvenstva na Pragerskem med nastopom z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Jeza po končani predstavi kleče, žalost po streljanju leže. Ko je opravila še stoje, je obsedela v tišini in premlevala prikazano.

Dvoršakova je – kot že vso sezono – merila na olimpijsko kvoto. V trojnem položaju so bile vozovnice za Rio rezervirane le za najboljše tri na tekmi. Ljubljančanka je bila po kvalifikacijskem nastopu kleče (s 193 krogi je držala 7. mesto) na dobri poti, solidno ji je šlo tudi leže (193), nastop pa se ji je porušil stoje (186). Končnih 572 krogov je zadostovalo za 30. mesto. »Zmanjkalo mi je nekaj krogov, ki so bili glede na mojo pripravljenost dosegljivi,« je bila razočarana Ljubljančanka, ki se na strelišču Gaj že na zadnjih treningih ni znašla. »Vse se je začelo podirati na polovici tekme. Stoječi položaj, na katerega sem nekoč polagala upe, je v zadnjih nastopih krivec za slabše rezultate,« je podoživela nastop in dodala, da je forma začela padati po vrnitvi iz ZDA, kjer končuje študij. »Tehnično se mi je vse začelo podirati, imela sem premalo visokih rezultatov in preveč slabih, da bi v vsakem položaju verjela vase,« je razpredala o težavah in dodala, da je v Ameriki naredila velik korak naprej z malokalibrskim orožjem.

Vročina na strelišču (pločevinasti nadstrešek, pod katerim so streljali, je ogrel ozračje krepko nad 30 stopinj Celzija) je izjemno oblečeno (strelci imajo pod težko platneno jakno in hlačami še volneno jopico in oprijete pajkice) ni zmotila. Prav tako ne tudi za poldrugo uro preložene kvalifikacije zaradi tehničnih težav. Pravi, da so na treningu v ZDA vadili tudi nepredvidljive situacije, zato je to ni iztirilo. Na strelišče, na katerem je lani na tekmi za svetovni pokal dosegla uvrstitev kariere z malokalibrskim orožjem, je prišla motivirana, s pozitivno držo. »Rada imam okrog sebe ljudi, ki verjamejo vame,« je dejala 24-letnica. Na strelišču so jo spodbujali starši in stric, paraolimpijca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter ...

»Kleče sem porabila veliko energije, puška je bila nemirna in zato sem imela veliko dela. Jeza se me je polotila, ker sem 19 strelov opravila odlično, pri zadnjem sem si dovolila ustreliti osmico; naenkrat se mi je zdelo škoda vsega truda. Leže bi morala ustreliti precej krogov več in ni mi bilo jasno, zakaj so padale devetke. Postala sem žalostna, saj sem vedela, da se bom z nezanesljivostjo stoje zelo težko približala tekmicam pri vrhu,« je opisala občutke, ki so jo prevevali med kvalifikacijami. Po finišu, ko so vse tekmice že pospravile orožje in zapustile strelišče, je obsedela. »Nočem negativne energije trositi na druge. Potrebovala sem nekaj vdihov in izdihov, da sem se umirila in zadihala ter se jezila le nase in nikogar drugega,« je zrelo razmišljala.

Trenerka Polona Sladič je med kvalifikacijami pozorno spremljala vsak Živin gib. »Rezultat, ki ga je dosegla, je šest do sedem krogov nižji kot sicer. Največja težava je, ker se je vanjo po slabših treningih naselilo nezaupanje. Pomembno je, da se zaveda, da je sposobna višjih rezultatov,« je dejala Sladičeva.

Urška Kuharič je bila 45. (568 krogov), Petra Vernik pa 61. (560).