Zjutraj morda uvidela, da ni bilo slabo

Ana Velenšek zaradi trenutka nepazljivosti ob bron na EP, Miha Žgank po tesnem porazu s prvakom 9.

Objavljeno
24. april 2016 02.40
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Kazan – Če je bilo v petek pri Tini Trstenjak, novopečeni evropski prvakinji v kategoriji do 63 kilogramov, vse videti izjemno preprosto, je včerajšnji dan – kar zadeva slovenski tabor – pokazal, da še zdaleč ni lahko osvojiti kolajne na prvenstvu stare celine v judu. Ana Velenšek (do 78 kg) se je na zadnji dan posamičnih bojev v Kazanu kot petouvrščena ustavila tik pod zmagovalnim odrom, Miha Žgank (do 90 kg) pa je pristal na devetem mestu.

Velenškova se je včeraj v dvorani Tatneft, v kateri sicer domače tekme v KHL igrajo hokejisti kluba Bars, borila v slogu toplo-hladno. Potem ko je bila v uvodnem krogu prosta, je v drugem že po poldrugi minuti spravila na hrbet Španko Marto Tort Merino (10:0). Glede na to, kako je imela vse pod nadzorom, jih ni bilo malo, ki so bili prepričani, da bo šla po stopinjah klubskih kolegov zlate Trstenjakove in bronastega Roka Drakšiča (do 73 kg) ter se tudi sama ovenčala z odličjem v Kazanu.

A nato je doživela prvo hladno prho, potem ko je Britanka Natalie Powell, s katero pred tem še nikoli ni izgubila, dobro minuto pred koncem izkoristila trenutek njene nepazljivosti in jo vrgla za wazari (0:7). Čeprav je Ana poskušala vse, da bi nadomestila zaostanek, ji to ni uspelo. Judoistka kluba Z'dežele Sankaku se je zatem preselila v repešaž in spet pokazala svoj obraz, saj je s končnim prijemom v zadnjih trenutkih izločila dvakratno evropsko prvakinjo, Madžarko Abigel Joo (10:0).

Varovanka najboljšega evropskega trenerja Marjana Fabjana si je tako izbojevala dvoboj za tretje mesto, v katerem pa je sledil nov šok. Potem ko je imela proti Nemki Luise Malzahn ves čas pobudo in vodila s prednostjo kazni, je pičle pol minute pred koncem znova drago plačala drobec nezbranosti, po katerem je še drugič včeraj padla za wazari (0:7). Anine sanje o peti kolajni so se v hipu razblinile kakor milni mehurček.

»Moram priznati, da sem zelo razočarana, saj sem vso borbo vodila in bila boljša od Luise. Kolajno, ki sem jo potihoma pričakovala, sem izgubila zaradi ene majhne napake,« je zmajevala z glavo 24-letnica iz Šmartna v Rožni dolini. Toliko bolj potrta je bila, ker je s petim mestom dosegla uvrstitev, ki v borilnih športih, v katerih podeljujejo po dve bronasti odličji, velja za najbolj nehvaležno.

»Bolje bi bilo, če bi bila sedma. Kdo ve, morda pa bom po prespani noči spoznala, da moj dosežek le ni tako slab,« je še dejala Velenškova.

Miha Žgank je bil prav tako kot Ana za začetek brez tekmeca, v drugem krogu pa je še dobro minuto pred iztekom časa zaostajal proti Latvijcu Aigarsu Milenbergsu (z 2:1 v kaznih), nakar si je z dvema lepima metoma prislužil zmago z iponom (10:0). V osmini finala je 22-letnega Grižana na nasprotni strani blazin z Gruzincem Varlamom Lipartelianijem, dvakratnim evropskim prvakom in svetovnim podprvakom iz Ria de Janeira '13, pričakal eden od glavnih kandidatov za zlato lovoriko.

Vendar pa na tatamiju ni bilo videti velike razlike. Varovanec Urške Žolnir se je dobro upiral bolj izkušenemu tekmecu, a je prejel dve kazni, medtem ko je gruzinskega zvezdnika prisilil le v eno, kar je na koncu jeziček na tehtnici prevesilo na Lipartelianijevo stran. S tem je bilo konec Mihovih upov, da bi v Kazanu dosegel vidnejšo uvrstitev. Zadovoljiti se je moral z devetim mestom, medtem ko je Varlam v nadaljevanju upravičil vlogo favorita in si prepričljivo priboril naslov evropskega prvaka.

»Da sem (bil) dobro telesno pripravljen, sem pokazal proti Milenbergsu, čigar odpor sem strl v drugem delu borbe. Podobno sem se proti koncu približal tudi Lipartelianiju, vendar pa to ni bilo dovolj za uspeh. Poznalo se je, da je bolj izkušen od mene,« je športno priznal Žgank, ki kljub zgodnjemu slovesu od prvenstva ostaja v igri za nastop na poletnih olimpijskih igrah.

»Že čez dva tedna nas čaka turnir za grand slam v Bakuju, kjer bom poskušal doseči potreben rezultat in z njim potrditi pot v Rio de Janeiro,« je judoist kluba Z'dežele Sankaku trdno odločen, da bo nastopil na avgustovskem spektaklu v Braziliji.

EP v Kazanu se bo izteklo z današnjimi ekipnimi boji, v katerih pa ne bo Slovencev, ki so že odpotovali domov. Na Lopati pri Celju, kjer ima svoj sedež klub Z'dežele Sankaku, jim bodo danes ob 15. uri pripravili prisrčno dobrodošlico.