Zlata dekleta in srebrni kanuisti še enkrat na polno

Kajakaštvo: danes se z ekipnimi tekmami v Franciji začenja SP za slalomiste in tekmovalce v spustu na divjih vodah.

Objavljeno
26. september 2017 00.52
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Pau – Po dolgih 22 letih je Mednarodna kajakaška zveza znova združila svetovno prvenstvo za slalomiste in tekmovalce v spustu na divjih vodah pod skupno streho in ga razvlekla na domala ves teden. Že uvodni dan bojev na jugu Francije bo ponudil priložnost za osvojitev kolajne slovenskim reprezentantom, saj so v ekipnih preizkušnjah od nekdaj med najboljšimi.

Sveži so spomini na vrhunski finiš slovenskih slalomistov v svetovnem pokalu, ki se je končal z dvojno zmago kajakaša Petra Kauzerja in kanuista Benjamina Savška v Seu d'Urgellu. Toda prav tako so se nam zarezali pod kožo vtisi s prvega velikega tekmovanja sezone, junijskega EP v Tacnu. Takrat so vsi domači posamezniki ostali praznih rok, občinstvo pa so razveselili Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, ki so prinesle Sloveniji zlato kolajno v ekipni tekmi kajakašic, ter Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, saj so med moštvi kanuistov zaostali le za nemško trojico. Vsi junaki junijskega vrhunca na brzicah Save bodo danes na štartu tudi v Pauju in želijo ponoviti uspeh, čeprav bodo ekipne tekme prvič na sporedu že prvi dan SP.

»Zamisel niti ni slaba. Po koncu individualnih nastopov nam je neredko malo odveč veslati še za ekipne kolajne. Tekmovanje bo ponudilo enake možnosti vsem, saj nobena naveza ne bo imela za seboj večjega števila preizkusov proge. Pričakovanja so velika in upam, da jih bomo upravičile. Veliko je kakovostnih tekmovalk, nekaj jih je pokazalo, da so v odlični formi. Tudi sama se dobro počutim in upam na najboljše,« pravi izkušena Urša Kragelj, podobno pa razmišlja Savšek: »V Francijo sem prišel poln optimizma, saj sem vrhunsko končal sezono svetovnega pokala, tukajšnja proga pa mi ustreza. Voda je divja in zahteva pametno veslanje brez napak. S SP imam tri posamične kolajne in eno moštveno, toda želim si še najžlahtnejšo, ki se mi je pred dvema letoma v Londonu izmuznila za pičle štiri stotinke sekunde.«

Tudi srebrni olimpijec Peter Kauzer se odlično znajde v Pauju, kjer je zmagal na dveh od štirih tekem svetovnega pokala (v letih 2009 in 2015). Prijetne občutke bo najprej osvežil skupaj z Žanom Jakšetom in Martinom Srabotnikom, s katerima je na EP pristal na 8. mestu. »Postavitev vratic za moštva bo drugačna kot za nastope posameznikov, zato bo vsakdo izkoristil uvodni nastop na svoj način. Za razliko od drugih reprezentantov, ki smo tukaj že teden dni, se nam je Martin pridružil z nekajdnevno zamudo, zato smo skupaj opravili le dva treninga. Vendar se dobro poznamo, tudi tokrat bo zmagalo moštvo, ki bo storilo najmanj napak,« razmišlja šampion iz Hrastnika, ki je med dvomesečnim tekmovalnim premorom v poletnih mesecih ujel vrhunsko formo in si veliko obeta od SP.

»Skoraj po naključju sem znova sedel v olimpijski čoln iz Ria in se hitro prepričal, da mi bolj ustreza kot novi. Malo sem ga sicer moral pokrpati, a zdaj se v njem počutim zelo dobro, kar mi omogoča, da štartam odločno in na vso moč namesto s kančkom strahospoštovanja. To je zelo pomembno, saj je proga v Pauju raznolika in mi je pisana na kožo,« meni Kauzer.

Nabrušena je tudi slovenska zasedba v šprintu na divjih vodah, predvsem kajakaši. Z letošnjega EP so se vrnili z dvema ekipnima kolajnama in kompletom kolajn med posamezniki, saj je bil Vid Debeljak prvi, Nejc Žnidarčič drugi, Anže Urankar pa tretji. Nastopili bodo tudi kanuista Blaž Cof in Simon Hočevar (slednji tudi v dvojcu z Maksom Frančeškinom) ter dvojec Luka Žganjar – Peter Žnidaršič.