Zmagale so izkušnje in višina

Po kamniških odbojkaricah, ki so sinoči izgubile v prvi četrtfinalni tekmi pokala challenge, danes v ognju še Kamničani.

Objavljeno
05. februar 2014 01.08
Odbojka Calcit Kamnik proti ACH Volly v Kamniku, 11. aprila 2013
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Kamnik – Odbojkarice Calcita Volleyballa čaka prihodnji torek v Franciji izjemno težka naloga, če želijo napredovati med štiri najboljše v pokalu challenge. Na kolena bodo morale spraviti favorizirani Mulhouse, ki je bil boljši že sinoči v Kamniku (3:1), in za nameček osvojiti še zlati niz. Spodbuja jih lahko igra v 2. nizu, ki so ga dobile s 25:13.

Kamniška vrsta se je pogumno in odločno spopadla s favoriziranimi gostjami, ki so resda v Slovenijo pripotovale v okrnjeni zasedbi z le desetimi igralkami, a je bilo med njimi kar šest tujk. Domačinke se niso ustrašile niti izjemne višine gostij, kar šesterica namreč meri 186 cm ali več, najvišja je romunska blokerka Alina Ilie Albu (192 cm). Četa trenerja Gašperja Ribiča je vrhunsko servirala (kar osem asov) in zgledno sprejemala, Mulhouse je razliko naredil z boljšim napadom, ki je bil na kamniški strani zgolj tretjinsko učinkovit. Petra Vrhovnik, ki je bila še najbolj razigrana, je s klopi vskočila prepozno – šele v zadnjem nizu.

Zares izenačen je bil zgolj četrti del, v katerem je lep čas dišalo, da bi Calcit lahko izvlekel skrajšano končnico, saj je nazadnje vodil z 11:10, izid je bil še poravnan na 15. točki, nato pa so Francozinje unovčile izkušnje in višino in si z zmago zagotovile lepo popotnico pred povratno tekmo pred domačimi privrženci. Če bi gostiteljice manj nihale, bi morda lahko izvlekle tudi prvi niz, v katerem so tekmicam z lastnimi napakami poklonile 12 točk, vseeno pa s šestih točk zaostanka prišle na zgolj -1 (20:21), a v končnici pregorele.

To pa še ni bilo vse, kar ima te dni Evropi pokazati kamniška odbojka. Danes podoben test čaka še moško zasedbo Calcita, ki bo ob 19. uri gostila enega najbolj renomiranih možnih tekmecev v četrtfinalu pokala challenge, članico »serie A« Latino. Gre za zasedbo, ki se je v pretekli sezoni stopničko višje – torej v pokalu CEV – prebila celo do finala, kjer pa je morala premoč priznati Halkbanku Ankari. V tej sezoni ji na domačih parketih ne gre najbolje, saj z zgolj tremi zmagami (vselej s 3:0) v petnajstih obračunih drži zadnje mesto na razpredelnici, res pa je, da po novem letu igra precej bolje. Po en niz je namreč odščipnila obema udeležencema lige prvakov Trentinu in Macerati, dva velikemu Cuneu, nazadnje pa ni oddala niti niza Vibu Valentii.

Kamniški trener Marko Brumen, ki ne bo mogel računati na blokerja Jerneja Stavbarja in sprejemalca Žigo Šterna (težave imajo še Andrej Štembergar Zupan s hrbtom, Tonček Štern in Klemen Hribar z izpahnjenim prstom), napoveduje: »Najrealnejši je naš poraz, že vsak dobljeni niz bi bil lahko dobra spodbuda za ekipo. Bilo bi nespametno, če bi se odločili za noro tveganje in skušali za vsako ceno jurišati s servisi in napadom. Latina ima pač za razred kakovostnejšo zasedbo od nas, če drugega ne, je za razred višja od nas.«