Zmagovalna vrnitev Haya po treh letih in pol (VIDEO)

Ameriški boksarski zvezdnik Deontay Wilder v deveti rundi spodnesel tla pod nogami Poljaku Arturju Szpilki.

Objavljeno
17. januar 2016 10.01
BOX/
J. P.
J. P.

London - Britanski boksarski zvezdnik David Haye se je po treh letih in pol odsotnosti sinoči vnovič vrnil v ring. Zmagovalno. Nekdanji dvakratni svetovni prvak je namreč pred domačimi privrženci v londonski Areni O2 s tehničnim nokavtom že v prvi rundi odpravil 33-letnega avstralskega tekmeca Marka de Morija, ki je v svojem 34. dvoboju šele drugič izgubil. V statistiki ima še 30 zmag, od tega 26 z nokavti, in dva neodločena izida.

Tudi statistika Haya je impesivna: zanj je bil to 29. obračun v profesionalni karieri, zabeležil je že 27. zmago, od tega 25. z nokavti, poklekniti je moral zgolj pred Carlom Thompsonom (2004) in Vladimirjem Kličkom (2011). Petintridesetletni as je sinoči tekmeca na tla poslal že po 131 sekundah, zdaj pa ga čaka obračun z zelo obetavnim rojakom Anthonyjem Joshuo, ki je doslej v vseh petnajstih dvobojih zmagal z nokavti. Ni pa Haye še niti opustil upov, da bi se v prihodnosti za naslov svetovnega prvaka udaril s še enim Otočanom, Tysonom Fuyjem, ki je konec lanskega novembra šokiral svetovno javnost z zmago nad Kličkom.

Wilder spodnesel tla pod nogami Szpilki

Zato pa tudi po 36. dvoboju ostaja neporažen 30-letni ameriški as Deontay Wilder, ki je v newyorškem Barclays Centru v deveti rundi spodnesel tla pod nogami nekdanjemu poljskemu nogometnemu huliganu, uličnemu prestopniku in zaporniku Arturju Szpilki. »Bronasti bombarder« se je tako dokopal do že 35. zmage z nokavti, edini, ki je doslej ušel takšnemu scenariju, je bil pred natanko letom dni Kanadčan Bermane Stiverne. Szpilka (20 zmag, 15 z nokavti, 2 poraza) je bil Wilderjev šele četrti evropski tekmec v profesionalni karieri.

Deontay je šampionski pas težke kategorije po različici WBC ubranil v deveti rundi, ko je izkoristil tekmečev trenutek nepazljivosti in Poljaka z natančno odmerjenim udarcem z desnico v brado za nekaj minut poslal na tla. Szpilka je obležal negiben in so ga morali iz ringa odnesti na nosilih, k sreči pa je ni huje skupil, zdravnik je namreč potrdil, da se je v garderobi lahko premikal in dojemal dogajanje v okolici. Kljub vsemu so ga preventivno prepeljali v bolnišnico na opazovanje. Zdaj si Američan želi spektakularnega dvoboja s Furyjem, ki si je sinočnji obračun ogledal s tribun. »Zdaj si se končno na lastne oči prepričal, kdo je najboljši. Pričakujem te, s tabo se lahko udarim tudi na tvojem dvorišču,« mu je siknil Wilder, Fury pa mu je vrnil v enaki meri: »Pomeriva se lahko kjerkoli in kadarkoli.« Množica je petelinjenje izžvižgala.

Prvi šampionski pas za Charlesa Martina

Šampionski naslov v težki kategoriji po verziji IBF pa si je sinoči v Brooklynu zagotovil Američan Charles Martin, ki je za sedemnajsto zaporedno zmago in krstni naslov svetovnega prvaka v tretji rundi odpravil Ukrajinca Vjačeslava Glazkova, ki s poškodovanim kolenom ni mogel nadaljevati borbe. Resda je še poskušal, a ni šlo, zdravniki ob ringu pa so potrdili, da ima 31-letnik, za katerega je bil to prvi poraz v profesionalni karieri, strgane kolenske vezi.