Giani: Zmagovanje je tudi stvar značaja

Selektor Andrea Giani je za zdaj s predstavami slovenske odbojkarske reprezentance kar zadovoljen.

Objavljeno
11. oktober 2015 23.18
J. P., šport
J. P., šport

Varna – Zgodovina se ponavlja. Tudi že pred prejšnjimi EP so slovenski odbojkarji premagovali velesile stare celine, nato pa, ko je šlo zares, potegnili kratko tudi v dvobojih z enakovrednimi ali celo slabšimi nasprotniki. Tokrat so izbranci Andree Gianija pred dnevi odpravili finalistki svetovne lige Srbijo in Francijo, včeraj pa premoč priznali Belgiji.

V treh dneh so Slovenci pokazali tri obraze. Proti Belorusom so bili prepričljivi in hladnokrvni od prve do zadnje minute, proti svetovnim prvakom Poljakom so po treh vrhunskih nizih v četrtem povsem odpovedali, proti Belgijcem pa jim je spodrsnilo v vseh ključnih trenutkih. Nič torej ne čudi, da se selektor Giani nikakor ne more poenititi glede občutkov po doslej videnem.

»Po dvoboju s Poljsko sem bil po eni strani zadovoljen, navdušen, po drugi jezen, razočaran. Z igro v drugem in tretjem nizu bi lahko premagali slehernega tekmeca na prvenstvu, z igro v prvem in zadnjem, ko smo tekmecu kot po tekočem traku poklanjali točke, predvsem izza črte za servis, pa bi težko ugnali kogar koli,« si je sobotni dvoboj spet v misli priklical Giani, ki je v drugi polovici dvakrat nebrzdano vzrojil na igralce. Takšnega Andree Gianija od maja, ko je prevzel vajeti te izbrane vrste, vsaj javno še ni bilo videti, je pa kar sam potrdil besede igralcev, češ da ni vselej tako miren in hladnokrven, kot je videti navzven, temveč zna tudi pošteno dvigniti glas.

»Že po porazu z Nemčijo na nedavnem pripravljalnem turnirju v Ludwigsburgu sem poudarjal, da odločata ena, dve žogi. Tudi tokrat je bila ena naša neizsiljena napaka dovolj, da so Poljaki unovčili izkušnje in izvlekli niz. V zadnjem so nas premagala čustva in smo pokazali malo, a ključno je, da smo se iz tega poraza nekaj naučili,« je poudarjala 45-letna nekdanja ikona italijanske in svetovne odbojke, zadovoljna predvsem z odličnim odporom, navdahnjeno igro in neverjetno vrnitvijo po zaostanku petih točk v tretjem nizu.

»V čast in veselje mi je bilo spremljati, kako so fantje odločno in nepopustljivo igrali točko za točko proti najboljši ekipi sveta. V vsej veličini pa se je nato pokazalo, kaj pomenijo izkušnje z neprekinjenega sodelovanja na velikih tekmovanjih,« je pristavil Giani, ki je v poletnih mesecih opravil kar nekaj individualnih ur dela z mladim, a telesno dominantnim sprejemalcem Klemnom Čebuljem, v katerem je prepoznal še nebrušen diamant, ki pa je izstopal v vseh treh tekmah skupinskega dela in bil vselej tudi najboljši slovenski strelec. »S svojo mladostjo, telesno močjo in robustnostjo dela razliko v vseh pogledih – ne le v napadu, tudi pri bloku in začetnem udarcu,« je prepričan Italijan.

Po včerajšnjem porazu z Belgijo je še bolj zmajeval z glavo: »V končnicah nizov smo si privoščili spodrsljaje, kakršnih si ne bi smeli. Pri nekaterih manj izkušenih fantih to še razumem, pri starejših sem lahko v skrbeh. To je stvar značaja, glave, ne pa sistema. Ko se nizi lomijo, ne odloča več le kakovost, temveč še marsikaj drugega, kar še predobro vem. Belgijci so unovčili več težkih dvobojev na tej ravni in ostali mirnejši, zbranejši. Mi tega ne moremo izboljšati na treningih, lahko pa skozi podobne položaje v podobnih dvobojih z zahtevnimi nasprotniki. Vendar nisem pesimist, generalno gledano smo doslej prikazali dobro odbojko, bo pa treba v odločilnih trenutkih nastopiti bolj samozavestno,« je končal Andrea Giani, ki se ni pretirano ubadal z vprašanjem, na koga bo Slovenija naletela v jutrišnjem repešažu: »Če želiš do konca, moraš premagati vse.«